Trippelmördaren är psykiskt sjuk

Psykundersökningen av Ragnar Nilsson offentliggjord

Foto: Fredrik Streiffert
NYHETER

Ragnar Nilsson, 21, erkände trippelmordet på sina småsyskon och deras pappa.

Nu visar den rättspsykiatriska undersökningen att Nilsson lider av en allvarlig psykisk störning.

– Det ska mycket till för att han ska dömas till fängelse, säger gärningsmannaexperten Ulf Åsgård.

21-årige Ragnar Nilsson slog ihjäl sina småsyskon och deras pappa i familjens villa i Härnösand den 11 maj i år. Han greps i Holmsund dagen efter när han försökte ta sig ombord på ett lastfartyg till Ryssland.

Dödade med kniv och yxa

Ragnar Nilsson, som har erkänt morden, åtalades i förra veckan vid Ångermanlands tingsrätt för mord. Ragnar Nilsson hade först huggit ihjäl sina halvsyskon med kniv och gömt dem under en säng, enligt åtalet. När pappan kom till husets entré överfölls han av Ragnar Nilsson med en yxa.

– För mig kom resultatet av psykundersökningen inte som någon överraskning. Det är helt i linje med den uppfattning jag tidigare har haft, säger advokat Fredrik Lindberg.

Fängelsestraff inte troligt

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler:

– Det ska mycket till för att Nilsson ska dömas till fängelse. Han kommer att dömas till rättspsykiatriskt vård med särskild utskrivningsprövning. Det är den mest sannolika och rimliga utgången.

Åklagare Bertil Månsson har inte tagit del av hela utredningen, men kommer troligen att yrka på samma straff som Åsgård nämner.

– Resultatet av undersökningen påverkar inte rättegången. Det bör rimligen bli en kort förhandling, säger Bertil Månsson.

– Åklagaren och jag är överens. Gärningen är erkänd, rättegången kommer att gå ganska snabbt, säger advokat Fredrik Lindberg.

Experten: Han ville mörda fiendens barn

Enligt polisförhören var Ragnar Nilssons motiv en hämnd för att han känt sig orättvist behandlad under uppväxten.

– Ragnar Nilsson har under mycket lång tid gått och närt på den här saken och känt sig åsidosatt. Han ville mörda den som han tycker har varit hans motståndare, och halvsyskonen – inte för att de är halvsyskon utan för att de är fiendens barn. Det är hans rationella sätt att resonera. Vi andra tycker förstås att det är förfärligt, säger psykiater Ulf Åsgård.

"Mår i grunden inte bra"

Rättegången inleds på torsdag i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Då kommer Ragnar Nilsson att åter konfronteras med detaljerna kring trippelmordet i maj.

– Vi pratar om det, han och jag. Jag förbereder honom på vad som ska hända. Han mår i grunden inte bra men hankar sig fram, säger advokat Fredrik Lindberg.

Den dödade mannens mor och syster kommer att kräva 75 000 kronor vardera i skadestånd.