Dagens namn: Ferdinand, Nanna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Här avslöjas miljardfiaskot

Jobbcoacherna ska guida oss till jobb Metoderna: hjärntvätt, healing och beröringsterapi

Jobbcoacherna är arbetsmarknadens nya frälsare.

Det har regeringen bestämt.

Men nu kan Aftonbladet avslöja några av deras metoder:

Hjärntvätt, healing och beröringsterapi.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avsatte de tre miljarderna 18 december förra året.

Ett halvår senare hade Arbetsförmedlingen kontrakterat 952 privata jobbcoachbolag.

Och reglerna var kristallklara: coacherna ska göra de arbetslösa bättre på att söka jobb. Terapi, medicinska behandlingar, utbildningar och rehabilitering är förbjudet.

Så står det i avtalet.

Men Aftonbladets granskning avslöjar bland annat att 98 bolag – mer än 10 procent – använder sig av den alternativa terapimetoden NLP, neurolingvistisk programmering.

Experterna avfärdar den som ovetenskapligt trams.

Ändå säger mannen som köpte in tjänsterna – Arbetsförmedlingens upphandlingschef Jan Åbjörnsson – att han inte ens känner till vad metoden innebär.

–?Nej, jag är bara övergripande ansvarig.

”Snabbkursen tar sju dagar”

Bakom NLP ligger amerikanen Richard Bandler, 59.

Han är en före detta kokainmissbrukare och mordmisstänkt som gjort sig en förmögenhet på att utfärda NLP-certifikat till coacher runtom i världen.

Hur svårt är det att få ett certfikat?

Aftonbladets reporter utgav sig för att vara blivande jobbcoach och ringde Eva Danielsson på företaget Business NLP. Hon är en av dem som utfärdar Richard Bandlers NLP-certfikat i Sverige. Vi blir erbjudna att på en vecka få utbildning och certifikat för totalt 30 000 kronor.

–?Du kan gå snabbkursen och ta det på sju dagar.

–?NLP:s verktyg är så grymt effektiva att jag inte tycker att man kan coacha utan dem, säger Eva Danielsson.

Neurolingvistisk programmering påstås vara en metod som programmerar om hjärnan och baseras på hypnos- och terapimetoder. Resultatet ska bli en lycklig och framgångsrik människa.

Men NLP är starkt ifrågasatt. Aftonbladet har pratat med en rad experter inom psykologi, beteendevetenskap och religionshistoria. Samtliga anser att metoden är oseriös hokuspokus.

–?Det finns inga vetenskapliga belägg för att NLP har positiv effekt. Snarare tvärtom. Det går inte att försvara att skattepengar går till detta, säger Stefan Söderfjell, filosofie doktor i psykologi.

Använder hypnos

En av de största svenska profilerna inom NLP, coachen Eva Karlsson, håller med om att metoden är ovetenskaplig.

–?Det handlar i grunden om att lära sig kommunicera på bästa sätt.

Men NLP är inte den enda alternativa metoden som används bland de statligt kontrakterade jobbcoacherna.

  Hypnos. Två av coacherna har sin huvudsakliga verksamhet inom hypnos. I ett av fallen, som Aftonbladet specialgranskat, användes hypnosen i jobbcoachningen. Denna coach använde sig också av NLP och en healingmetod.

  Healing. En annan metod som förekommer hos två av jobbcoacherna är Sedona, en healingliknande metod som snabbt påstås hela människan från sjukdomar, missbruk och destruktivt beteende. Flera experter avvisar både Sedona och healing som nonsens. En av jobbcoacherna erbjuder dessutom djurhealing vid sidan av uppdraget åt Arbetsförmedlingen.

  Terapi. Terapi är inte är tillåtet, enligt avtalet. Trots detta har flera av de upphandlade coacherna sin huvudsakliga bakgrund och utbildning som terapeuter. Ett 50-tal av jobbcoachbolagen hänvisar till terapeutisk bakgrund i underlaget till Arbetsförmedlingen. En coach som Aftonbladet granskat närmare använder EFT-terapi – att knacka sig på kroppen – i jobbcoachningen. En annan coach använder ”frigörande måleri” i sin coachning av de arbetslösa.

”Okontrollerad yrkesgrupp”

För den arbetssökande finns inget enkelt sätt att hitta en seriös coach. Metoderna och certifikaten är lika många som coacherna själva. Någon enhetlig, kvalitetssäkrande certifiering finns inte.

Anne-Christine Hornborg, docent i religionshistoria vid Linköpings universitet, har undersökt fenomenet coachning sedan 2007. Hon är mycket kritisk mot att inget oberoende organ granskar coach-utbildningarna och jämför med universitetsvärlden som granskas av Högskoleverket.

Claes Pettersson och Camilla Sundell.   Claes Pettersson och Camilla Sundell. –?De arbetslösa hänvisas till en okontrollerad yrkesgrupp som inte ens finns i vårt utbildningssystem.

Men vem är det som är ansvarig för att jobbcoacherna håller måttet? Vem ansvarar för att de arbetssökande inte lämnas över till ovetenskapliga behandlingar?

Jan Åbjörnsson, upphandlingschef på Arbetsförmedlingen, säger att det är coachbolagens eget problem:

–?Den bollen vill jag gärna kasta till branschen.

BRYTER MOT AF:S KONTRAKT

   ? En seriös jobbcoach hjälper arbetslösa med att kontakta företag, skriva CV och förbereda jobbintervjuer.

   ? Så här står det i Arbetsförmedlingens direktiv till coachföretagen: ”Jobbcoachning innebär att coacha arbetssökande till arbete. Deltagaren ska erbjudas en personlig coach som, utifrån varje deltagares unika behov och arbetsmarknadens efterfrågan på arbetskraft, utvecklar den arbetssökandes färdigheter i att söka jobb.” ”Observera att Arbetsförmedlingen inte efterfrågar utredningsinsatser, medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering, terapeutiskt stöd eller utbildningsinsatser.”

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet