Folkpartiet i konflikt med KD

NYHETER

I Almedalen lanserade FP-ledaren Jan Björklund tre garantier för de äldre – rätt att gå ut, att välja maträtt och att bo tillsammans livet ut.

Han hamnade direkt i öppen konflikt med Kristdemokraterna.

De äldres villkor är och har länge varit en profilfråga för lilla KD, som riskerar att hamna utanför riksdagen i höstens val. Att FP nu försöker ta över irriterar äldreminister och vice partiordförande Maria Larsson, som anklagar Björklund för att slå in öppna dörrar och få det att framstå som om hon inte har gjort någonting.

– Det vore bättre att komma med nya förslag, säger Larsson.

Redan överens

Hon hänvisar till att alliansen redan är överens om en lagstadgad parboendegaranti. Övriga förslag är redan på rull, säger hon, tack vare att KD:s värdighetsgaranti blir verklighet nästa år, efter vårens beslut i riksdagen. Socialstyrelsen tar nu fram en handledning till kommunerna.

– Värdighetsgarantin är bredare än bara mat och promenader. Det kommer att utgå stimulansbidrag till kommunerna och enskilda kan få kompensation om kommunerna inte håller vad de lovat, säger hon.

Björklund presenterade satsningar på tydliga rättigheter för de äldre och en särskild äldreomsorgsmiljard till kommunerna vid en pressträff i Visby.

Han tillbakavisar också Larssons kritik:

– Värdighetsgarantin och omsorgsgarantin har vi ju enats om förut, men detta är en konkretion av vad de garantierna skulle innebära.

Fånge i sitt hem

Björklund inledde talet i Almedalen med att berätta om en 88-årig kvinna i rullstol som sitter som en fånge i sitt hem.

– De äldres rättigheter är viktigare än kommunernas rättigheter. Ingen ska behöva vara rädd för att bli gammal, sade han till de cirka 2 900 som samlats för att lyssna på talet.

Björklund tog också upp överenskommelsen om skolan, med betyg från årskurs sju, som de rödgröna enats om under dagen.

Ett halvt steg i rätt riktning, sade Björklund, som vill ha betyg från årskurs sex i anslutning till de nationella proven:

– Vad är det för vits med de kunskapskraven och de nationella proven om man inte tydligt får berätta om eleverna är godkända eller inte?

Björklund gick till frontalangrepp på den tidigare skolpolitiken liksom oppositionens som han kallade "ett enda långt svek mot arbetarklassens barn".

TT