”Jag såg ut som en bulldog”

NYHETER

Premiärdoppet på utebadet Umelagun blev inte som Stina Svensk hade tänkt sig. Morgonen därpå åkte hon i ilfart till lasarettet – och fick kortison mot de röda utslagen som täckte hennes kropp.

– Jag var livrädd, säger hon.

Stina Svensk svullnade upp efter badet och fick åka i ilfart till lasarettet.

Gå två betala för en. Umelagun lockade många badsugna med sitt helgerbjudande. Stina Svensk tillbringade hela lördagen på badet tillsammans med sin pojkvän. På kvällen när hon kom hem kände hon sig varm och hade röda, kliande utslag i ansiktet och på kroppen. Oj, vad jag har bränt mig, tänkte hon och tog en svalkande dusch.

Morgonen därpå kunde hon knappt öppna ögonen. Och när pojkvännen såg henne utbrast han "hur ser du UT?".

– Jag såg ut som en bulldog, jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon.

Fler som drabbats

Efter fem och en halv timmes väntan på akuten fick hon snabbverkande kortison och tabletter mot svullnaden. Dessutom bads hon fylla i en skaderapport.

– Sköterskan som tog emot mig sa att jag inte var den första som kommit dit med besvär efter att ha besökt Umelagun. "Jag har haft fler, sa hon, så fyll i den här rapporten, eventuellt måste vi ju höra av oss till lagunen och be dem ta prover".

Annika Hull Laine, länschef på akutsjukvården i Västerbotten, bekräftar att drygt tio patienter har sökt akutvård för utslag i helgen.

– Men om det är relaterat till Umelagun eller inte kan jag inte svara på, säger hon.

Vattenproverna normala

Ingen från sjukvården har ännu varit i kontakt med Umelagun, enligt anläggningens platschef Göran Åkre.

– Vad jag vet så var det en person som uppsökte sjukvården. Om utslagen kom från vårt bad eller inte törs jag inte säga. Vi tar prover två gånger om dagen enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Vi har inte haft några som helst indikationer på att det skulle vara annorlunda än normalt, säger Göran Åkre.

Badet håller öppet

Badet kommer att hålla öppet som vanligt tills vidare.

– Om det framkommer något mer kommer vi självklart att titta på det här tillsammans med Miljö- och hälsoskydd på kommunen. Men vi kan inte vidta åtgärder förrän vi får indikationer på något anmärkningsvärt, säger Göran Åkre.

Stina Svensk mår bättre och svullnaden har gått ned. Men några fler besök på utomhusbadet blir det nog inte.

– Det var första gången jag besökte badet. Det var så mycket folk där och det är trist när något sånt här händer, säger hon.