Fredssamtal i fokus i Vita Huset

Obama mötte Netanyahu

NYHETER

Stödet för direkta fredssamtal mellan israeler och palestinier fick ny styrka under mötet mellan Barack Obama och Benjamin Netanyahu.

Det är "hög tid" för direkta samtal, sade Netanyahu.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu besökte Vita huset på tisdagen för att träffa president Barack Obama. Obama sade att han vill se direkta fredssamtal mellan israeler och palestinier innan moratoriet för utvidgningar av bosättningar går ut i september.

Prisade blockadlättnad

Han lovordade också det israeliska beslutet att lätta på blockaden mot Gaza och sade att Benjamin Netanyahu "tar risker för fredens skull".

Netanyahu sade att det är "hög tid" för direkta fredssamtal med palestinierna.

Obama sade att bandet mellan Israel och USA är "oförstörbart", och bjöd pressen på bilder på hjärtliga handslag med Netanyahu.

Starka band

Framträdandet var avsett att visa upp en betydligt varmare bild av relationerna mellan USA och Israel, allt för att kontrastera mot det kyliga mötet i mars, mitt i spänningarna kring de israeliska bosättningarna.

Även det här mötet präglades av bosättarfrågan, eftersom Benjamin Netanyahu befinner sig under stor press hemifrån att inte gå med på några ytterligare löften om att stoppa byggandet på ockuperad mark.

Israel har gått med på att frysa allt byggarbete på Västbanken och i östra Jerusalem fram till den 25 september i år.

Frågan om att förlänga den tidsfristen är känslig, eftersom en stark hemmaopinion motsätter sig det, i alla fall inom högerkretsar och inom högerflygeln av Netanyahus eget Likud-parti.

Optimism

Å andra sidan har Obama knappast råd att pressa den israeliske ledaren för mycket, med höstens kongressval framför ögonen och en pro-israelisk amerikansk väljarkår att hantera.

De amerikanska värdarna ser optimistiskt på utsikterna att få till direkta fredssamtal mellan israeler och palestinier i stället för att använda USA som skickebud emellan sig.

Den palestinska sidan frös samtalen efter Israels offensiv mot Gaza i december 2008, och har sedan dess inte ansett att man närmat sig tillräckligt för att kunna återuppta direkta samtal.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM