Anders gjorde som sin tv-idol

Såg reklamen för Ica – sökte jobb på företaget

1 av 3
KALLAS FÖR SOLSTRÅLEN Anders Gustafsson, 42, hade sorterat väggfästen på Samhall i 24 år när han såg Ica-reklamen med Jerry. Efter att ha gjort praktik i butiken har han nu fått fast jobb på Ica Indianen i Ekshärad – där en av uppgifterna är att hålla fräscht på fruktavdelningen.
NYHETER

EKSHÄRAD. Anders, 42, har fått jobb på Ica

– precis som sin idol.

Tack vare Jerry i tv-reklamen vågade han ta klivet ut i arbetslivet.

– Jag fick en riktig kick när jag såg honom och tänkte: Kan han, så kan jag!

Ni kommer väl ihåg Jerry, praktikanten i Ica-reklamen med Downs syndrom? Efter hans insatser i tv-rutan har 400 personer med funktionsnedsättning fått jobb i Ica-butiker.

Har fått fast tjänst

Efter praktik har Anders Gustafsson fått en fast tjänst på butiken Indianen i Ekshärad.

– Det är verkligen ett drömjobb. Jag är redan en legend här på Ica, de säger det i alla fall.

Mats Melin, som spelar Ica-Jerry hälsar till sin beundrare i Ekshärad.

Anders har egentligen gått på semester, men kommer gärna in på jobbet för att bli intervjuad. Han hade sorterat väggfästen och strukit gardiner på Samhall i 24 år när plötsligt Jerry dök upp i tv-rutan i höstas. Ett halvår senare stod han själv i fruktdisken med en namnbricka på bröstet.

– Jag blev så glad, det kändes verkligen häftigt att få ett jobb.

Förutom att hålla fräscht på fruktavdelningen, ser Anders till att frysdisken är välfylld och att dvd-filmerna packas upp varje månad.

Kunderna klappar Anders på axeln när de kommer in i butiken och får ett leende tillbaka. Inte undra på att Anders har fått smeknamnet Solstrålen.

”Positiv syn på livet”

– Han arbetar bra efter sin förmåga och har en positiv syn på arbetet, livet och människor. Det är en viktig egenskap som är lätt att glömma bort när man bara fokuserar på produktivitet, säger hans chef Jan-Åke Nordmark.

Monica Melin är mamma till Mats Melin, som spelade Jerry i tv-reklamen. Hon blir glad när hon hör om Anders.

– Det var ju det här som var meningen med reklamen – att den skulle bana väg för folk med funktionsnedsättning. Tydligen har det blivit så.

Mats Melin jobbar fortfarande som vaktmästare på sjukhuset i Hudiksvall, men har inte lagt skådespeleriet på hyllan. I vår ska han och Glada Hudik-teatern ut på turné med föreställningen om Elvis.

Tv-kändisen har en särskild hälsning till Anders:

– Fortsätt jobba på, du kan klara det!

FAKTA

Fortsätt jobba på, du kan klara det!

Tv-reklamen med Jerry, praktikanten med Downs syndrom, blev starskottet för satsningen Vi kan mer. Det är ett samarbete mellan Ica och Samhall som syftar till att ge personer med funktionsnedsättning chans till jobb i landets Ica-butiker. 400 personer har hittills fått praktik och ett tiotal av dem har hittills fått gå över till fast anställning.

Men reklamen med Jerry väckte våldsam debatt när den kom.

– Många tyckte att vi hängde ut de här personerna och deras funktionsnedsättning. Men vi ville ge dem en plats i vardagen och det kan väl aldrig vara fel, säger Peter Wigstein, sponsorschef för Ica Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM