I dag kan han bli en fri man

Mats Alm kommer inte dömas för mord

Foto: Foto: HENRIK FRANSSON
Ej psykiskt sjuk Mats Alm har bedömts som frisk efter en stor sinnesundersökning och kan därför inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Han kan nu endast dömas för brott mot griftefriden vilket maximalt kan ge två års fängelse.
NYHETER

Klockan 13 i dag avslutas rättegången mot Mats Alm i Falu tingsrätt.

Det kan då bli känt vilket straff han får.

Mats Alm kommer inte att dömas för mordet på sin fästmö Linda Chen, 32, och kan därför bli fri redan i dag.

En timmes förhandling är inbokad från klockan 13 i Falu tingsrätt i eftermiddag. Efter det kan Mats Alm vara en fri man.

Om han döms för brott mot griftefriden, vilket ger högst två års fängelse, kan det bli svårt för rätten att motivera att hålla kvar honom i häktet.

Mats Alm har redan suttit häktad i över nio månader, vilket kan innebära att han suttit av sitt straff.

Ingen psykisk störning

Rättegången mot Mats Alm inleddes i mars. Sedan i maj har tingsrätten i Falun gjort ett uppehåll av förhandlingen i väntan på resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen.

Den 29 juni kom beskedet – Mats Alm lider inte av någon allvarlig psykisk störning.

I dag ska det resultatet gås igenom och åklagaren kommer att yrka på ett straff.

Döms inte för mord

Tingsrätten har redan meddelat att Alm inte kommer att dömas för mordet på Linda Chen, som försvann den 1 augusti och hittades död i skogen den 18 september. Någon dödsorsak har inte kunnat fastställas och Mats Alm nekar till att han haft något med hennes försvinnande att göra. Han hävdar att han blivit kidnappad av några kinesiska män och avsläppt intill Linda Chens kropp ute i skogen.