GW: "Nu kan Alm gömma sig utomlands"

Kriminologexperten om Mats Alms nya liv - i frihet

Foto: Henric Lindsten
Kriminologen och tv-profilen Leif GW Persson tror att Mats Alm börjar om utomlands.
NYHETER

Leif GW Persson trodde redan för ett halvår sedan att Mats Alm skulle släppas till sommaren - och att Alm själv varit säker på att bli fri.

– Nu kan han hålla sig gömd utomlands hyggligt länge, säger kriminologprofessorn.

Falu tingsrätt släppte Mats Alm fri strax före 14-tiden idag efter drygt nio månader i häkte. Bevisen från åklagarsidan räckte inte för en morddom. Alm kan dömas för brott mot griftefriden men har varit häktad så länge att han redan suttit av sitt straff.

”Trist historia”

Leif GW Persson, kriminolog och före detta tv-profil i "Efterlyst", gick tidigt efter Lindas försvinnande ut och anklagade Mats Alm offentligt för att vara skyldig:

– Det är en trist historia. Men min bestämda uppfattning är att det här ska han inte dömas för. Bevisföringen höll inte, ingen kan med säkerhet säga hur Linda dog.

Leif GW Persson följde rättegången mot Alm på plats i Falun.

– Åklagaren har gjort sitt bästa av ett mycket knepigt uppdrag. Men han hade väl hoppats på att Alm skulle falla till föga och erkänna.

Kritisk mot polisen

Linda Chen försvann den andra augusti - inte förrän den 22 september efter att Lindas kropp hittades häktades Alm.

– Om det är något jag retar mig på är att polisen tog det här med en axelryckning när man kunde tagit ärendet seriöst från början. Hade man gjort det är jag inte lika hundra säker på att han hade klarat sig, säger Leif GW Persson.

Mats Alm log när han lämnade rättssalen idag, lättad men inte förvånad.

– Han var jävligt klar tidigt över att ”det här fixar jag”. Nu tror jag att han är ganska komfortabel.

Försvarsadvokat Peter Althin delar inte uppfattningen att Mats skulle vara säker på att bli frisläppt:

– Ingen med erfarenhet av domstolsförhandlingar kan någonsin vara helt säker på hur det ska gå, säger Peter Althin.

"Räcker för att hålla sig gömd utomlands"

När Mats Alm kommer tillbaka ut i frihet blir det till ett liv som arbetslös lärare. Innan han greps i höstas jobbade han som spansklärare på Domnarvets skola i Borlänge. Där hade han en tidsbegränsad anställning som löpte ut medan Alm satt häktad.

– Vad han ska göra nu tänker jag inte föra ut i medierna. Mats och jag kommer att ha kontakt. När domen kommer om en vecka ska vi resonera om vilka konsekvenser domen ska få när det gäller vårt fortsatta agerande, säger Peter Althin.

– Jag håller för högst sannolikt att han inom årets slut kommer att få ut minst 300 000 kronor av Lindas livförsäkring. Det räcker för att hålla sig undan hyggligt länge utomlands. Om man räknar bort den traumatiska tid som han upplevt så ser det väl ganska bra ut för honom, säger Leif GW Persson.

Hur stor är risken att han söker upp Linda Chens anhöriga?

– Det kommer han inte att göra. Han kommer att ligga lågt och förneka sin skuld.

ARTIKELN HANDLAR OM