USA kräver fyra agenter i utbyte

Utvisar tio ryska spioner

Foto: ARKIVBILD
De tio spionerna kan nu utväxlas mot agenter fängslade i Ryssland. Om den spiondömde forskaren Igor Sutiagin verkligen finns kvar i Lefortovo-fängelset i Moskva är fortfarande tveksamt.
NYHETER

Alla tio misstänkta ryska spioner ska omedelbart lämna USA, det beordrar en amerikansk domare.

I utbyte kräver USA fyra egna agenter som sitter fängslade Ryssland.

Alla tio har erkänt sig skyldiga inför domstolen i New York.

Enligt domstolen får ingen av de tio någonsin återvända till USA. De ska omedelbart utvisas.

Erkänt sig skyldiga

Alla de tio erkände sig skyldiga till det mindre brottet att ha verkat som olaglig utländsk agent, där maxstraffet är fem års fängelse. Ingen erkände det grövre brottet pengatvätt, som kan ge 20 års fängelse. Ingen av de tio var åtalade för brottet spioneri.

Enligt en av försvarsadvokaterna kan de tio nu utväxlas mot agenter fängslade i Ryssland enligt en överenskommelse som gjorts med Moskva.

Amerikanska uppgifter gör gällande att Ryssland gått med på att släppa fyra personer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uppgifterna om den rysk-amerikanska spionutväxlingen följdes noggrant på torsdagen av anhöriga, advokater och stora journalistuppbåd på båda sidor av Atlanten.

Oklart om spiondömd

Vid Lefortovo-fängelset i Moskva var såväl kravallpolis som otaliga tv-team samlade på eftermiddagen. Men om den spiondömde forskaren Igor Sutiagin verkligen fanns kvar därinne var högst tveksamt.

– Han har försvunnit i det okända. Vi väntar, vi väntar och vi väntar. Det finns inget annat för oss att göra, sade hans mor Svetlana Sutiagina till tidningen The New York Times.

– Min son är redan i Storbritannien, hävdade samtidigt pappa Vjatjeslav för ryska boulevardtidningen Komsomolskaja Pravda.

– Vad jag vet så har Sutiagin anlänt till Wien, sade i sin tur människorättsadvokaten Ernst Tjornyj till Interfax, med hänvisning till "ett västerländskt tv-bolag" som ska ha sett vapenexperten kliva av ett plan i den österrikiska huvudstaden.

Spekulationer om utväxling

Sutiagin har själv via sina advokater och anhöriga förmedlat att han via Wien och London ska utväxlas mot dem som gripits i den ryska spionringen i USA. Nyhetssajten Gazeta skrev på torsdagen att en av de gripna – 28-åriga Anna Chapman – väntades till Moskva "inkognito" redan under det närmaste dygnet.

I ryska massmedier rapporterades på torsdagen om vilka andra som eventuellt kan beröras av utväxlingen. Tidningen Kommersant hänvisade till en lista som Ernst Tjornyj sett, och även till källor inom säkerhetstjänsten. Där nämndes bland andra Sergej Skripal och Aleksandr Zaporozjskij.

Skripal, före detta överste inom den militära underrättelsetjänsten GRU, dömdes 2006 till 13 års fängelse efter att ha erkänt att han överlämnat uppgifter till brittiska MI6 ända sedan 90-talet.

Aleksandr Zaporozjskij var överste inom underrättelsetjänsten SVR och dömdes mot sitt nekande 2003 till 18 års fängelse för samarbete med CIA.

TT