Polisen jagar man för 34 ofredanden

Rör sig i hela Stockholmsområdet

NYHETER

Polisen i Stockholm jagar en man som misstänks ha utsatt en mängd barn för sexuellt ofredande. Trots 34 anmälda fall – och i snitt ett nytt varje vecka – finns ingen misstänkt.

– Vid ett enda tillfälle har en vuxen människa fått en glimt av den här mannen. I övrigt är det bara barn som har sett honom. Han är nästan magisk på det sättet, säger Zilla Hirsch, åklagare på Västerorts åklagarkammare.

Barnen beskriver honom som en man mellan 20–50 år och polisen efterlyser nu tips från allmänheten.

– Han rör sig dagtid, på vardagar, i områden där det är barn ute. Det verkar nästan aldrig vara några vuxna där. Eller också är han så ohyggligt bra på att smälta in så att det inte är någon vuxen som reagerat på att han är där.

Både pojkar och flickor

De 34 barn som hittills blivit utsatta är mellan tre och tio år, både pojkar och flickor.

– Jag har uppfattningen att han primärt är intresserad av flickor runt åtta år, säger Zilla Hirsch.

Övergreppen har begåtts på flera ställen i Stor-Stockholm: Nacka, Västerort, Södertörn. Hittills har övergreppen bestått i att han onanerar inför barnen, men polisen är orolig att han ska börja begå grövre brott.

– Hittills har han inte gett sig på något barn. Men uppenbarligen är det här något som han får en kick av. Då är frågan om det fortsätter att räcka för att han ska få en kick, eller om han måste börja bli mer fysisk, säger Zilla Hirsch.

Under uppsikt

Hon vill inte skrämma upp föräldrar, men tycker ändå att de bör hålla barnen under viss uppsikt.

– Man ska nog ha barnen inom synhåll, så att man ser om det dyker upp någon främmande man som pratar med dem. Jag tycker inte att man ska säga till barn "akta dig för främmande farbröder". Det funkar inte och kan få de mest konstiga konsekvenser i barns huvud, säger Hirsch.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM