Lindberg hörd om koppleri

Rättegången mot förre polischefen fortsatte på fredagen

Lindberg i rätten. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
NYHETER

Göran Lindberg hördes om koppleri och flera sexköp mot en kvinna när rättegången mot den förre polischefen fortsatte på fredagen.

– Mycket i hennes berättelse handlar om sexuellt tvång, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.

Den sexbrottsåtalade Lindberg misstänks för att ha kontaktat sexköpare via teletjänsten Telefiket och organiserat träffar med kvinnan. Han anklagas också för att själv ha köpt sex av samma kvinna, något som han delvis erkänner.

Men enligt kvinnan har kontakterna varit betydligt mer omfattande. Hon berättar i polisförhör om gruppsexträffar och besök på en sexklubb i Stockholm.

Våldtäkt

I ett fall beskriver hon hur hon våldtas i en lägenhet av Lindberg och ytterligare en man. Våldtäkten präglas av förnedring och sadism. Enligt kvinnan trycktes hon ner i en säng på magen och hölls fast medan de två männen förgrep sig på henne.

– Vi ville åtala för grov våldtäkt och misshandel. Men åklagaren har ansett att det inte finns tillräckligt med bevisning. Vi får ta ställning till om vi ska lämna in en begäran om överprövning till överåklagare, men det blir i så fall inte förrän rättegången är avslutad, säger Massi Fritz.

Lindberg hördes

Vad som framkom i förhören med Lindberg, som avslutades redan vid lunchtid, vill Lindbergs advokat Karl Harling inte säga någonting om eftersom rättegången sker bakom stängda dörrar.

– Han erkänner ett antal brott mot sexköpslagen. Det har varit jobbigt för honom, det är långa dagar och en hög anspänning, säger Harling.

Göran Lindberg åtalas på 23 punkter – bland annat fyra våldtäkter, tio fall av koppleri och flera fall av sexköp.

Rättegången fortsätter på måndag och förväntas pågå till den 20 juli.

TT