Var femte person kan inte livrädda

Men den verkliga andelen kan vara högre

NYHETER

En femtedel av Aftonbladets läsare tror inte att de kan livrädda någon som håller på att drunkna.

Men Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet tror att siffran egentligen är högre.

– Frågan är om de som fått utbildning i livräddning fått den inom de närmaste tio åren eller om de förlitar sig på gamla kunskaper, säger han.

När frågan "tror du att du skulle kunna livrädda någon som håller på att drunkna" ställs till Aftonbladets läsare svarar de allra flesta ja. Många har gått en livräddningskurs och känner sig trygga tack vare det.

– Det är fantastiskt att så många tror sig kunna livrädda. Jag tolkar det som att de allra flesta skulle rycka in om de ser ett drunkningstillbud och det är positivt, säger Anders Wernesten.

Öva under säkra förhållanden

Samtidigt tror han att det finns ett behov av att öva på livräddning i vattnet. För även om de som svarat "ja" eller "ja, jag har fått utbildning" i undersökningen känner sig trygga kan deras kunskaper behöva fräschas upp.

– Mitt tips är att man använder någon av landets 70 000 livbojar och tränar under säkra förhållanden. Man får inte leka med livbojarna men det är jättebra att öva med dem, bara man hänger tillbaka dem sen. Testa att kasta ut den till någon som är tio meter ut eller låt ditt barn pröva att ta tag i den i vattnet, säger han.

Bäst att livrädda från land

För två år sedan gjorde Svenska livräddningssällskapet en liknande undersökning. Då sa den stora majoriteten att de skulle vilja ha en utbildning i livräddning vid drunkning. Resultatet tolkades som att de flesta inte kände sig trygga.

– Folk känner sig tryggare i den här undersökningen än i vår, vilket är bra. Det är klart att det är synd att 21 procent inte tror att de skulle klara det, men jag tror att det beror på att man tror att man måste livrädda i vattnet, så är det inte. Det bästa är om man kan vara kvar på land, säger Anders Wernesten.

ARTIKELN HANDLAR OM