Bada tryggt med barnen i sommar

Håll uppsikt på barnen i badvattnet

NYHETER

Värme och sol betyder att många svalkar sig i landets vatten.

Men badutflykten kan snabbt omvandlas till tragedi om man inte är uppmärksam.

– Låt aldrig barnet bada ensamt, om något händer kan det gå fort, säger Anders Wernesten från Svenska livräddningssällskapet.

Foto: Karin jakobsen
Extra uppsikt och flyväst på barnen är två grundregler i sommar.

Bilden av en person som drunknar är någon som viftar och låter. Och när det gäller vuxna kan det se ut just så. Men en 7-årig pojke drunknade tidigare i veckan, trots att han var omgiven av en mängd människor.

– Vi brukar säga att barn drunknar tyst, de bara sjunker. Så ser man ett barn som man upplever som ensamt så är det väldigt bra om man badvaktar dem, alltså håller sig i närheten och håller ett öga på dem, säger Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet.

Var nära ditt barn

Flytväst är bra för de allra minsta barnen när de leker i vattenbrynet. Men Anders Wernesten betonar att den inte fungerar som en barnvakt utan att den mer kan ses som en extra hjälp.

– Det enda riktigt säkra tipset är att vara nära barnet. För även om man tror att man har koll på var det är så kan det räcka med att man sitter på stranden och dricker lite kaffe så tappar man uppmärksamheten och det kan hända något, säger han.

Viktigt med vattenvana

Håller man sig nära sitt barn när man badar kan man snabbt se om något händer. Men om man inte själv har någon vattenvana eller kanske är en riktig badkruka kan det vara svårt.

– Vattenvana är jätteviktigt, det gäller både små barn och vuxna. Men nu när det är så varmt så är det många som går i vattnet för att svalka sig, som kanske var vattenvana en gång i tiden men som inte är det längre. Det är smart att simma där man bottnar, säger Anders Wernesten,

År 2006 gjorde Svenska livräddningssällskapet en undersökning bland 2005 vuxna personer där man frågade om de trodde sig klara att simma 200 meter.

Genom svaren kunde man räkna ut att drygt 2 miljoner svenskar inte trodde sig kunna simma 200 meter. Men enligt Anders Wernesten är det inte de som vet sina begränsningar som är den riktiga riskgruppen.

– Vi frågade dem som sa att de klarade av att simma 200 meter hur länge sedan det var som de simmat sträckan, och då var det tio år sedan eller mer. Simning är en färskvara, det är farligt när man tror att man klarar lika mycket som när man var 30 när man blivit betydligt äldre, säger han.

FAKTA

Så räddar du någon som håller på att drunkna

Larma. Skrik för full hals: hjälp! Gör omgivningen uppmärksam på att något håller på att hända. Det är aldrig fel att ropa direkt, man vet aldrig hur det kommer att utveckla sig.

Om det är ett barn som håller på att drunkna är det bara att lyfta upp det ur vattnet. Om du inte är vattenvan och barnet finns där du inte bottnar är det bra med sunt förnuft. Skicka ut någon annan i vattnet om du inte är säker på att du klarar av att simma in med ett barn på ryggen.

Sunt förnuft gäller vid alla räddningar. Avväg om du klarar av att ta in den som ligger i vattnet, annars kan det plötsligt vara två liv som är i fara.

"Den bästa livräddaren är en torr livräddare" säger Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet. Det innebär att det bästa är om man lyckas rädda den som ligger i vattnet från land. Till exempel med hjälp av en livboj.

Om räddningen ändå måste ske från vattnet och det handlar om en vuxen person - ha med dig något att hålla mellan sig själv och den som ligger i vattnet. Det kan vara en pinne, en livboj, en tröja eller annat. Detta för att den som håller på att drunkna kommer att hugga tag i det första den ser.

Källa: Svenska livräddningssällskapet