Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Han dödade – med 28 hugg

Van Diep, 35, har dömts till 15 års fängelse för mord på sin exsambo

Foto: kai rehn

Under 2000-talet har 168 kvinnor mördats av sina män.

En av dem var en 35-årig fyrabarnsmamma som höggs ihjäl med 28 knivhugg av sin exsambo, Van Diep, 35.

I går dömdes han till 15 års fängelse.

– Han borde ha fått ett hårdare straff, säger kvinnans syster.

Den sjätte maj i år skulle fyrabarnsmamman hämta sina två yngsta barn, 3 och 5 år gamla, hemma hos deras far Van Diep som hon separerade från i april.

Diep ville göra upp

Efter separationen hade fyrabarnsmamman åter inlett en relation med pappan till hennes två äldsta barn. Hon hade också begärt ensam vårdnad om 3-åringen. Detta accepterade inte ex-sambon.

Aftonbladet 7 maj 2010.   Aftonbladet 7 maj 2010. När kvinnan kom till hans lägenhet var barnen inte där. I stället blev hon misshandlad, fastbunden vid en stol och slutligen knivhuggen till döds.

I går dömdes Van Diep av Jönköpings tingsrätt till 15 års fängelse för mord.

Innan fyrabarnsmamman mördades ringde hon pappan till de äldsta barnen. Van Diep krävde att även han skulle komma till lägenheten för att de skulle göra upp om vårdnaden en gång för alla.

Pappan åkte så fort han kunde till lägenheten, men kom fram för sent. Kvinnan låg redan död i lägenheten. Diep döms också för försök till grov misshandel, eftersom han försökte slå pappan i huvudet med ett järnrör när han kom till platsen.

– Hon var en mycket bra människa och vänlig. Jag mår mycket dåligt. Mina barn kommer till mig varje natt och gråter och vill ha sin mamma, säger pappan till Aftonbladet.

”För jävligt”

Kvinnans syster tycker att mördaren kommer undan för lätt.

– Jag tycker det är för jävligt när man läser domen, hur han har behandlat min syster. Som han har gjort mot min syster och hennes barn. Han borde ha fått ett hårdare straff, säger hon.

Längre straff

Erik Schreiber är kammaråklagare i Jönköping. Han säger att straffet är den minsta nivån som kan anses rimlig, men att han egentligen hellre hade sett ett längre fängelsestraff.

– Det står i förarbetena att de kriterier som gäller för livstid numer är flera mord, att man tidigare är dömd för allvarliga våldsbrott eller att man dömts för terrorbrott. Däremot är det försvårande i det här fallet att det är en nära anhörig och en skyddslös person.

Aftonbladet har sökt försvarsadvokaten Olof Larsson utan resultat.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet