Erkände: Jag har spionerat på USA

”Juan Lazaro” i ryska spionringen medgav att han jobbar för SVR

Foto: REUTERS och AP
Christopher Metsos, spionringens misstänkte bankir, till vänster och peruanska journalisten Vicky Pelaez till höger. I mitten de misstänkta Patricia Mills, Michael Zottoli och Mikhail Semenko.
NYHETER

”Juan Lazaro” – en av de tio misstänkta i den ryska spionringen som greps i veckan – erkänner att han arbetar för den ryska underrättelsetjänsten SVR.

Samtidigt har ”pengamannen” i spionringen lyckats fly – efter att han släppts mot borgen.

Det framkom när den amerikanska åklagarmyndigheten sände ett offentligt brev till domare Ronald Ellis. Avsikten med brevet ska ha varit att domaren inte skulle känna sig pressad att bevilja borgen för den misstänkte.

I brevet beskriver åklagarmyndigheten att den misstänkte, som kallar sig Juan Lazaro medger i ett "omfattande uttalande som han gör efter gripandet" att han länge arbetat för "The Service", som är en vanlig förkortning för den ryska underrättelsetjänsten.

Lazalo ska också ha påstått att en annan av de misstänkta, den peruanska journalisten Vicky Pelaez, 55, – som jobbat i New York i 20 år – ska ha överlämnat brev å hans vägnar till SVR och att det hus de delade utanför New York betalades av de ryska uppdragsgivarna.

Pelaez greps tillsammans med sin make när de återvände hem efter en fest.

– De tog ut dem ur bilen och förde över dem till två fordon, sade hennes son Waldo Mariscal till La Prensa, en spanskspråkig tidning som Vicky Peleaz arbetar för.

Sonen berättar att ett 30-tal personer genomsökte deras hem och att FBI tog med sig datorer från huset.

Tidningens chefredaktör, Manuel Avendano, säger att Peleaz är kontroversiell. Hon är mest känd för sina kolumner, i vilka hon ofta kritiserat USA:s regering.

"Elfte mannen" jagas på Cypern

En elfte man jagas av en generad poliskår på Cypern.

54-årige kanadensiske medborgaren Christopher Metsos misstänks vara "pengamannen" i den ryska spionring i USA som greps i början av veckan. Metsos tros med jämna mellanrum ha besökt USA med väskor fyllda av kontanter till de andra i härvan.

Men när han upptäcktes på flygplatsen i Larnaca i tisdags ansågs han av outgrundlig anledning inte vara flyktbenägen. En lokal domstol släppte honom mot att han lämnade in sitt pass, flygbiljetterna och en borgen på drygt en kvarts miljon kronor. Föga förvånande dök han sedan aldrig upp på den polisstation där han förväntades infinna sig i onsdags.

Fotografier på Metsos har nu spritts i hamnar och flygplatser. Alla "utfarter" hålls under uppsikt, enligt den cypriotiska polisen.

Diplomatmöte

Den pinsamma missen togs upp av USA:s ambassadör under ett 90 minuter långt möte med Cyperns president på torsdagen. Cypriotiske regeringstalesmannen Stefanos Stefanou försökte samtidigt förklara hur det kom sig att polisen inte kunde hålla Metsos under bättre uppsikt.

– Om vi skulle ha spanat efter honom 24 timmar om dygnet så skulle det ha inskränkt och brutit mot hans rättigheter, sade Stefanou enligt AFP.

Flykten lär inte direkt hjälpa de USA-gripnas hopp om att bli släppta mot borgen. Ryssland har lovat diplomatisk hjälp "om nödvändigt", men har inte velat kommentera hur många av de gripna som verkligen är ryska medborgare.

Den enda som hittills definitivt bekräftats som ryss är 28-åriga Anna Chapman (född Kusjtjenko), som är dotter till en rysk UD-tjänsteman och vars utseende redan fått rubrikmakarna att gå i taket.

Snart på film?

Chapmans framtid tycks ljus – trots misstankarna.

– Folk kommer att vilja höra henne prata och berätta sin historia, konstaterar pr-experten Chris Giglio för Los Angeles Times.

– Den här historien skriker "bästsäljare" rakt ut. Tänk Sandra Bullock i röd peruk, säger publicisten Peggy Siegal till tidningen.

Samtidigt väntar alla på Rysslands svar.

– Det finns somliga i det här landet som också är glada över det här. Det finns en kategori politiker både i USA och Ryssland som hatar all avspänning. Vissa av våra hökar har redan skrikit om att vi också måste fånga in tio amerikaner, säger analytikern Viktor Kremenjuk till Interfax.

FAKTA

Spionringen i USA

Polisen i USA har gripit tio personer i New Jersey, New York, Arlington och Boston misstänkta för att ha "utfört långvariga och mycket hemliga uppdrag i USA för Rysslands räkning". Spionerna tros vara utskickade av ryska underrättelsetjänsten SVR i syfte att under falska identiteter på lång sikt skaffa sig information om teknisk utveckling och om USA:s politiska inställning gällande exempelvis Centralasien, kärnvapenutveckling etc.

De gripna tycks inte ha kommit över någon hemlig information men många av detaljerna är som direkt hämtade ur klassiska spionromaner, med hemliga möten på tågstationer under rusningstid, osynligt bläck och pengar som lämnats i kuvert gömda i tidningar som "glömts" på parkbänkar.

De tio riskerar upp till fem års fängelse för spioneriet, samtidigt som nio av dem också anklagas för pengatvätt vilket kan ge upp till 20 års fängelse.

TT-AFP-Aftonbladet