Spionutväxling i gång

Tio agenter byts mot fyra

Foto: ARKIVBILD
Forskaren Igor Sutiagin dömdes till 15 års fängelse för att ha lämnat uppgifter till Storbritannien. Nu har han frigivits och förts till Wien.
NYHETER

MOSKVA. USA och Ryssland genomför nu den mest sensationella spionutväxlingen sedan kalla kriget. Tio ryska agenter i USA byts mot fyra ryssar som dömts för att ha spionerat åt väst.

Alla tio har erkänt sig skyldiga inför domstolen i New York.

Alla de tio ryska spionmisstänkta förklarade sig i går i en domstol i New York skyldiga till att ha varit agenter för Moskva. Tidigt i morse lämnade de USA, och de får aldrig någonsin återvända.

Tvingades erkänna spioneri

I Moskva benådade ryske presidenten Dmitrij Medvedev i natt fyra ryska medborgare som ska bytas mot de tio. Samtliga tvingades dessförinnan att skriva på dokument där de erkände att de varit spioner.

Bland de fyra som Ryssland släpper finns vapenforskaren Igor Sutiagin som 2004 dömdes till 15 års fängelse för att överlämnat hemliga uppgifter om ryska atomubåtar och jaktflygplan till Storbritannien och sedan vidare till CIA.

Sutiagins advokat sade att han redan har frigivits och förts till Wien.

Överlämnade uppgifter

Utöver Sutiagin släpper Ryssland även Sergej Skripal, Aleksandr Zaporozjskij och Gennadij Vasilenko.

Skripal, före detta överste inom den militära underrättelsetjänsten GRU, dömdes 2006 till 13 års fängelse efter att ha erkänt att han överlämnat uppgifter till brittiska MI6 ända sedan 90-talet.

Aleksandr Zaporozjskij var överste inom underrättelsetjänsten SVR och dömdes mot sitt nekande 2003 till 18 års fängelse för samarbete med CIA.

Oro för fångarnas hälsa

USA:s regering har länge förnekat att Sutiagin varit spion, och en anonym företrädare i Washington avstod från att kommentera om man nu medger detta. Officiellt säger sig USA ha gått med på utväxlingen dels på grund av oro för de fyra ryska fångarnas hälsa och dels på grund av att det inte fanns några tunga säkerhetsskäl att behålla de tio spionmisstänkta i amerikansk fångenskap.

TT-AFP