Mördaren förd till sjukhuset

Northumbriapolisen: Jag kan bekräfta att skott avlossats

1 av 4 | Foto: GETTY IMAGES
Brittiske mördaren Raoul Moat har flytt polisen sen i lördags, då han sköt sin flickvän och sköt ihjäl hennes älskare. Moat sköt sen en polis. Nu har polisen hunnit ikapp honom i Rothbury i norra England.
NYHETER

Den brittiska polisen har hittat mördaren Raoul Moat.

Strax efter 02 tidigt i morse hördes ett skott nära Moat – som under hela fredagskvällen hållit ett hagelgevär mot sitt eget huvud.

– Vi bekräftar att ett eller flera skott har avfyrats, säger Northumbriapolisen.

Jakten på Raoul Moat, 37, fortsatte under fredagen med stridsflygplan och helikoptrar.

Omkring halv nio på fredagskvällen svensk tid gav jakten resultat.

Vid en flod i Rothbury i Northumberland i nordöstra England hittade polisen den efterlyste Moat, omringade honom och placerade ut prickskyttar.

Vid 01-tiden på natten stod polisen fortfarande öga mot öga med mannen som misstänks ha skjutit sin ex-flickvän, mördat hennes älskare och skottskadat en polis.

Skott hördes vid floden

Strax efter klockan 02 tidigt i morse hördes ett skott nära Moat.

– Det var definitivt ett skott, säger Sky News utsände reporter James Matthews.

Ett vittne säger till brittisk press:

– Poliser omringade Moat och kastade sig över honom.

Strax efteråt var ambulans och polisbilar på väg till platsen där Raoul Moat sen halv nio i går kväll befunnit sig med ett hagelgevär riktat mot sitt eget huvud.

– Han genomgår nu vård för sin skottskada, berättade Northumbriapolisen.

Strax efteråt sågs ambulans köra i konvoj i riktning mot Newcastle.

”Gazza” ville förhandla

Polisen har försökt förhandla med Moat som är beväpnad och har riktat ett hagelgevär mot sitt eget huvud. Vittnen som bor i området beskrev sent på fredagskvällen situationen som ett dödläge.

Vid 23-tiden svensk tid dök plötsligt den gamle fotbollsspelaren Paul Gascoigne upp och bad att få hjälpa till att medla, rapporterar Sky News.

I en radiointervju sade Gascoigne att han känner den misstänkte mördaren. De ska ha träffats när Moat jobbade som utkastare i Newcastle.

En ”gentleman”

Gascoigne sade i intervjun att han skulle tagit med sig ”en burk öl, lite kyckling, en mobil och något att hålla honom varm med”.

– Han är redo att ge upp nu. Jag vill bara ge honom lite terapi och säga ”kom igen Moaty, det är Gazza”.

Gascoigne sade att han åkt hela vägen från Newcastle för att prata med Moat, och att det inte finns någon risk att han skulle bli skjuten.

Fotbollslegendaren beskriver Moat som en ”gentleman”.

Polisen förnekar emellertid att Gascoigne och Moat skulle känna varandra, enligt Sky News.

Skrev hatbrev

Mördaren tros dock inte ha några planer på att ge upp. I ett 49 sidor långt hatbrev till polisen har han skrivit att ”allmänheten behöver inte vara rädd för mig, men polisen borde vara det för jag tänker inte sluta förrän jag är död.”

Raoul Moat har i veckan jagats av över 100 poliser i skogarna i norra England. Till sin hjälp har myndigheterna använt stridsflygplan och helikoptrar med värmekameror.

Moat tros ha gömt sig i en kulvert som löper under den lilla orten Rothbury till floden där han nu befinner sig.

Han är släpptes så sent som förra fredagen efter ett fängelsestraff. I lördags sköt han sin före detta flickvän och hennes pojkvän.

Senare sköt han även en polis.

Pojkvännen avled senare och de andra är svårt skadade.