Dramatisk jakt på mördare över

Raol Moat sköt sig själv efter misstänkt mord på exflickvännens pojkvän

1 av 4 | Foto: GETTY IMAGES
Brittiske mördaren Raoul Moat har flytt polisen sen i lördags, då han sköt sin flickvän och sköt ihjäl hennes älskare. Moat sköt sen en polis. Nu har polisen hunnit ikapp honom i Rothbury i norra England.
NYHETER

Den thrillerliknande jakten på misstänkte brittiske mördaren Raoul Moat är över. Han är död efter att uppenbart ha skjutit sig själv, säger poliskällor. I sex dramatiska timmar försökte polisen förmå honom att ge upp.

I ett uttalande från polisen i Northumbria på lördagsmorgonen heter det att "ett skott eller två skott har avlossats" och den skadade mannen har förts till sjukhus i Newcastle.

Ögonvittnet Peter Abiston, som kunde följa det gastkramande dramat från sitt hus i byn Rothbury, berättar att sjukvårdare kom för att hämta den skadade.

– Jag tror att det var två skott, men helt säkert ett skott, säger han till BBC.

Sköt sig själv

Abiston beskriver det som att Moat låg ner och sköt sig själv.

Senare rapporterade BBC och Sky News att Raol Moat hade avlidit. Polisen uppgav tidigare att den inte avlossat något skott och att ingen polis skadades.

Jakten på Moat började för en vecka sedan. Han hade släppts ut från ett fängelse och misstänks kort därefter ha skjutit sin före detta flickvän Samantha Stobbart och hennes pojkvän Chris Brown. Han anklagas även för att dagen efter ha skjutit polismannen David Rathband när denne satt i sin bil nära Newcastle.

Brown avled av skotten och de andra två skadades svårt.

Skrev hatbrev

"Allmänheten behöver inte vara rädd för mig, men polisen borde vara det för jag tänker inte sluta förrän jag är död," skrev Moat i ett 49 sidor långt hatbrev till polisen när jakten på honom satte i gång i stor skala. Sedan en bil som Moat misstänks ha använt hittats i tisdags har sökandet koncentrerats till byn Rothbury och dess omgivningar.

I fredags användes även stridsflygplan och lågtflygande helikoptrar i sökandet. Historien hade då utvecklats till en thrillerföljetong i brittiska medier, och den kulminerade på fredagskvällen när polisen fann Moat. Vid en flodstrand nära Rothbury utspelades en flera timmar lång slutscen i dramat.

Ögonvittnen berättar att de såg hur Moat satte en pistol mot sitt eget huvud medan beväpnade poliser låg och tryckte i närheten.

Polischefen Mark Dennet säger till BBC att omständigheterna kring skottlossningen under natten återstår att klarlägga. Men enligt polisuppgift till Sky News pekar det mesta på att Moat sköt sig själv.

– Av informationen som vi har tillgänglig för stunden verkar det som att den misstänkte sköt sig själv, säger en talesperson för polisen till Sky.

TT