Dagens namn: Björn, Bjarne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Får frågor – och avgår

Här är Littorins senaste dygn – minut för minut

tisdag 6 juli 16:05 Aftonbladets reporter Mattias Carlsson försöker få Sven Otto Littorin att kommentera uppgifterna om sexköpet, men ministern vägrar att svara. 16 timmar senare har han avgått som minister – utan att svara på några frågor.   tisdag 6 juli 16:05 Aftonbladets reporter Mattias Carlsson försöker få Sven Otto Littorin att kommentera uppgifterna om sexköpet, men ministern vägrar att svara. 16 timmar senare har han avgått som minister – utan att svara på några frågor. Foto: URBAN ANDERSSON

    Här är händelserna fram till beslutet att Sven Otto Littorin skulle avgå, och hur han sedan har gjort sig icke nåbar för kommentarer.

    Aftonbladet har kartlagt hela händelseförloppet.

TISDAG 6 JULI, 09.00-11.15

 Förhandlingar med ex-frun i Stockholms tingsrätt. De enas om att de inte är överens och att de ska söka sakkunnig hjälp för att hitta en lösning. Förhandlingen ställs in.

15.25

 Sven Otto Littorin tar flight SK 077 från Arlanda till Visby. Han reser i sällskap med sin pressekreterare Agnes Palinski.

16.05

 Planet landar. Sven Otto Littorin är på ett till synes utmärkt humör när han kliver ur planet. När han möter Aftonbladet i ankomsthallen hälsar han glatt. Senare samma kväll skulle han ha deltagit som gäst-dj på en nattklubb i centrala Visby.

Aftonbladet ställer frågor om att han ska ha gjort sig skyldig till ett brott. Han blir märkbart ställd över frågorna, men han dementerar inte uppgifterna.

– Jag har inga kommentarer, upprepar han gång på gång.

Sen flyr han och pressekreteraren till Wisby Hotel.

17.03

 Pressekreteraren ringer till Aftonbladets reporter. Hon ringer även till tidningens chefer på redaktionen i Stockholm.

– Det är väldigt kraftiga påståenden ni kommer med, vi måste veta vad ni har för bevis för att kunna bemöta dem, säger Agnes Palinski.

18.00

 Aftonbladet lämnar inte ut uppgifterna och ber ännu en gång om ett enskilt möte med Littorin.

Under tiden söker Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius upp Aftonbladets politiske kommentator och t f ansvarige utgivare Lena Mellin som är på plats i Almedalen. Mellin är i sminkrummet vid TV 4:s studio när Alenius söker upp henne.

Hon vill veta om Aftonbladet ska publicera uppgifterna.

20.15

 Pressekreterare Agnes Palinski tar hissen upp till Littorins rum med påsar fulla av hämtmat.

Ett avancerat krismaskineri har satts i gång. På Wisby Hotel finns HG Wessberg, Fredrik Reinfeldts högste tjänsteman och chef för statsrådsberedningen. Här fanns även Reinfeldts presschef Roberta Alenius och partisekreteraren Per Schlingmann, en erkänt skicklig pr-strateg.

00.00

 Roberta Alenius meddelar per telefon att hon nu personligen pratat med Sven Otto Littorin och att han kommer att prata nästa dag.

Men några minuter tidigare, 23:40, hade regeringskansliets Kriskoordinerings-center redan bokat ministerns hemresa, en specialflygning med regeringsplanet till Stockholm morgonen därpå. På beställningen anges Heidi Kumlin som referens. Hon är Fredrik Reinfeldts personliga assistent.

ONSDAG 7 JULI, 08.00

 Roberta Alenius meddelar att Littorin avgår och att en presskonferens ska börja inom en halvtimme.

08.30

 Littorin berättar att han bett Reinfeldt om att bli entledigad från sin tjänst som statsråd.

Han säger att han avgår av personliga skäl och att han inte är snövit och har gjort saker han ångrar.

Han lämnar den korta presskonferensen utan att svara på en enda fråga. Och flyr ut genom bakdörren till en väntande Säpo-bil som tar honom direkt till flygvapnets avspärrade del av Visby flygplats.

09.55

 Swedish Airforce 008 landar på Bromma flygplats. Planet taxar direkt till en specialhangar på flygplatsområdet.

Littorin kliver in i en svart Volvo som kör direkt till regeringskansliet i centrala Stockholm. Där skriver Littorin en enda kort mening på ett blankt papper, han skriver under och lämnar till sin chef Fredrik Reinfeldt.

”Härmed ber jag om att med omedelbar verkan få bli entledigad från uppdraget som statsråd.”

11.30

onsdag 7 juli 11:30 ”God middag. Jag har i dag på Sven Otto Littorins begäran entledigat honom som statsråd och chef för arbetsmarknadsdepartementet”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens på Rosenbad.   onsdag 7 juli 11:30 ”God middag. Jag har i dag på Sven Otto Littorins begäran entledigat honom som statsråd och chef för arbetsmarknadsdepartementet”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens på Rosenbad. Foto: LASSE ALLARD  Fredrik Reinfeldt har presskonferens på Rosenbad.

– God middag. Jag har i dag på Sven Otto Littorins begäran entledigat honom som statsråd och chef för arbetsmarknadsdepartementet, inleder Reinfeldt.

Han är mycket kortfattad och beklagar inte med ett enda ord att hans partikamrat avgår två månader före valet.

– Jag har stor respekt för hans beslut, sa statsministern.

En kort stund senare är Littorin borttagen från regeringens hemsida.

13.30

 Aftonbladet söker Sven Otto Littorins pressekreterare Agnes Palinski men telefonen är vidarekopplad till presstjänsten. Hela Littorins stab har entledigats från sina tjänster, allt enligt gällande reglemente.

– Vi har inget med honom att göra, han är en privatperson nu, säger de.

Under hela dagen söker Aftonbladet Sven Otto Littorin. Via moderaterna, via regeringskansliet och på hans privata telefon. Han går inte att nå. Vi väntar också vid hans bostad.

19.00

 Statsministern flyger till Visby.

TORSDAG 8 JULI, 08.00

 Statsministern samlar de andra partiledarna i alliansen till ett möte inför regeringssammanträdet klockan 10:00.

09.00

 Aftonbladet fortsätter att söka efter Sven Otto Littorin för att få hans kommentarer om sexköpsuppgifterna. Han går inte att nå.

10.00

 Regeringssammanträdet börjar i alliansens hus i Visby.

13.00

 Statsminister Fredrik Reinfeldt chattar med Aftonbladets läsare. I en intervju efteråt bekräftar han att det finns flera skäl till Littorins avgång.

FREDAG 9 JULI, 09.00

 Aftonbladet fortsätter att söka Sven Otto Littorin. Han går inte att nå.

12.00

 Försvarsmakten förtydligar sina uppgifter om när regeringsplanet beställdes för Littorins hemresa från till 23:50 till 23:40.

13.30

 Aftonbladet söker Sven Otto Littorin både via regeringskansliet och Moderaterna. Det juridiska ombud som representerar honom i vårdnadstvisten går inte heller att nå.

Littorin är fortfarande inte nåbar och ingen säger sig ha kontakt med honom.

På kvällen fortsätter vi att söka Sven Otto Littorin utan framgång.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet