Saltsjöbanan spårade ur på hög bro

Passagerarna chockade

1 av 2
NYHETER

Saltsjöbanan spårade ur högst upp på Danviksbron i Stockholm.

Det varma vädret gjorde att metallspåren öppnade sig.

Panik utbröt och en kvinna ska ha förts till sjukhus med huvudskada.

Polisen fick larm om urspårningen klockan 12.27 på söndagen. Efter att vagnarna halkat ur från spåren nödstoppade föraren tåget.

– Tåget är tömt på resenärer som står och väntar på ersättningsbussar nu, säger Ulf Lindgren, presstalesman polisen i Stockholms län.

Urspårningen ska ha berott på hettan.

– Metallspåren expanderar av värmen. Det kallas för solkurvor, säger Ulf Lindgren.

Kvinna svårt chockad

Marianne Lindström satt i en av vagnarna som spårade ur på bron. Hon är chockad och har svårt att prata när Aftonbladet träffar henne.

– Tåget började hoppa precis vid Danviksbron och alla i vagnen fick panik. Vi såg bara vatten och försökte desperat att ta oss ut ur vagnarna, säger hon.

Marianne Lindström omhändertogs av ambulanspersonal. Enligt uppgift fick en annan kvinna en huvudskada av den kraftiga inbromsningen och fördes till sjukhus.

Helt avstängd

Saltsjöbanan drivs av företaget Veolia Transport som på söndagskvällen höll på att bärga de urspårade vagnarna. Klockan 19 på söndagen var Saltsjöbanan fortfarande helt avstängd.

– Vi räknar med att kunna sätta i gång sträckan Nacka – Saltsjöbaden klockan 21 i kväll. Sträckan Nacka – Slussen kommer i gång först i morgon vid lunch, säger Niclas Flodin, ansvarig för Saltsjöbanan på företaget Veolia.

Den inträffade urspårningen omöjliggör broöppning tills dess att vagnarna är flyttade. Två körfält , i riktning mot innerstaden, är avstängda på bronoch trafiken omdirigerad.

FAKTA

Vad är en solkurva?

En solkurva kan uppstå då rälsen utvidgar sig på längden av värmen.

Rälsen är av stål och när stålet blir varmt sträcks det ut, liksom det drar ihop sig när det blir kallt. Påfrestningen på rälsspik eller andra typer av befästningar blir för stor, ballasten

som håller slipern på plats ger vika och rälsen knäcks ut.

Med solkurvan ökar risken för urspårning.

Källa: Trafikverket

ARTIKELN HANDLAR OM