Svenske Christer: Det är en oändlig katastrof

Brandmästaren sanerade
olja i Mexikanska golfen

1 av 6 | Foto: OLA AKEBORN :
Christer Lindau har sanerat olja i USA.
NYHETER

På en brygga i Karlskrona njuter brandmästare Christer Lindau av sommarvärmen.

Nyligen arbetade han med saneringen efter oljeläckan i USA. Han beskriver en enorm katastrof.

– Ute till havs ligger stora sjok av olja och det kommer mer hela tiden. Det är ett tröstlöst jobb.

Christer Lindau och kollegan Anders Svensson frågades av ett amerikanskt företag om de ville komma dit och montera utrustning för oljeupptagning.

– Man tar vanliga båtar och så bygger man på de här systemen. Sen tränade vi besättningen i att hantera utrustningen och gick ut till havs för att sanera.

Företagen som tillverkar systemen är svenska och norska så Christer Lindau och Anders Svensson är väl insatta i hur utrustningen fungerar.

Sprider sig längs kusten

Arbetet tog dem bara några mil från läckan och Christer Lindau säger att situationen i området är desperat med stora mängder olja ute på havet.

– Vanliga människor tror att råolja är en svart kletig massa. Men det här är nästan som mörk Falu rödfärg som ligger i långa strängar i vattnet. Det är illa eftersom oljan sprider sig längs hela kuststräckan nu.

Eftersom läckan inte har tätats fortsätter stora mängder olja att läcka ut i havet och till och med Christer Lindau har ibland svårt att förstå vidden av katastrofen. Särskilt om man jämför med liknande händelser i Sverige.

– Vid oljeläckan utanför Österlen för några år sedan läckte 1200 ton olja ut. Men här pratar vi om 10 000 ton olja om dygnet. Och det har det varit i 50 dagar nu.

Inser inte följderna

Han tror inte att människorna som bor i området riktigt förstått vad som händer längre ut till havs och vilka följder olyckan kommer att få på lång sikt.

– Jag tror inte vi kommer att se vidderna av det här förrän efteråt när man börjar se hur fiskbestånden och fåglarna drabbats. Det här är en oändlig katastrof.

Han och Anders har redan blivit tillfrågade om de vill åka tillbaka i september och fortsätta arbetet.

– Vi får se om de fått stopp på hålet då. Det är ju lite sorgligt när man plockar upp oljan en dag och så ser det likadant ut nästa morgon. Det fyller på hela tiden och det känns sorgligt.