Två bomber small – under VM-festen

64 dödade i Ugandas huvudstad

1 av 3 | Foto: Reuters
BLODBAD Fotbollsfansen satt på rugbyklubbens uteplats och tittade på VM-finalen på storbildsskärmar när en bomb exploderade. Totalt dödades 64 människor i två attacker.
NYHETER

Fotbollsfesten förvandlades till ett blodbad.

64 människor dödades i Ugandas huvudstad Kampala i går, när två bomber exploderade under VM-finalen.

De två bomberna exploderade inom minuter efter varandra.

Den attack där flest personer, 49, miste livet, ägde rum på en rugbyrestaurang där människor tittade på matchen mellan Spanien och Nederländerna på stora tv-skärmar utomhus.

Det andra attentatet, där 15 människor omkom, ägde rum på en etiopisk restaurang som även den sände matchen.

Samröre med al-Qaida

Totalt dödades 64 människor i explosionerna och ytterligare 65 skadades. Vilka nationaliteter de döda har kommer att offentliggöras vid ett senare tillfälle. Av allt att döma verkar explosionerna ha organiserats av Somalias mest fruktade militanta grupp, al-Shabab. Terrororganisationen tros ha samröre med al-Qaida, uppger AP.

– Det bara svartnade, sedan hörde jag folk som skrek och sprang, säger Kris Sledge, 18, från Selinsgrove i amerikanska delstaten Pennsylvania, till AP.

18-åringen var på resa genom landet tillsammans med en ungdomsgrupp från sin kyrka. Nu ligger han brännskadad på ett lokalt sjukhus.

– Jag älskar det här stället men jag undrar varför det här hände och vem som gjorde det. Men just nu är jag mest bara tacksam att jag lever.

Misstänker självmordsbombare

Kampalas polischef Kale Kaihura uppger till AP att man hittat ett huvud och ben i närheten av rugbyklubben, vilket gör att man misstänker att det var en självmordsbombare som orsakade smällen.

I Mogadishu, i Somalia, kommenterade en av al-Shababs ledare, Sheik Yusuf Sheik Issa, bombningarna till AP. Han sa att de gjorde honom ”glad”, men han ville inte bekräfta att al-Shabab låg bakom explosionerna.

Obama ”djupt bestört”

”Uganda är en fiende. Det som får dem att gråta gör oss glada”, sa han.

Minst en amerikan har omkommit i explosionerna och flera har skadats. President Barack Obama beklagade attentatet i natt.

– Presidenten är djupt bestört över människoliven som gått förlorade i den här fega attacken och han skickar sina kondoleanser till folket i Uganda, säger Vita Husets talesman, Tommy Vietor.