De räddade man från att brinna inne

Far och son agerade blixtsnabbt

Foto: Mikael Algotsson/Barometern-OT
Hjältarna Patrik Leijonberg, 45, och hans son Axel, 14, räddade i lördags en äldre man från att brinna inne i sin bil i Stångehamn i Småland.
NYHETER

Axel Leijonberg, 14, såg att den äldre mannen höll på att brinna inne i sin bil. Han larmade då sin pappa Patrik som agerade blixtsnabbt och lyckades slita ut mannen ur det övertända fordonet.

– Adrenalinet pumpade och jag hann inte tänka särskilt mycket. Det var reptilhjärnan som slogs på, säger Patrik Leijonberg, 45, och berömmer sin son för hans vaksamhet och handlingskraft.

– Han var förvånansvärt lugn, en riktig klippa. Han tog hand om mannen efteråt också och såg till att han fick en nektarin så att han kvicknade till.

Lider av diabetes

Dramat utspelade sig vid 13.30-tiden i lördags. Den 70-årige mannen som lider av diabetes hade kört ner i ett brant dike på en väg i Stångehamn norr om Oskarshamn i Småland. När han gasade på för att försöka ta sig därifrån antändes plötsligt torr vass och gräs under bilen.

Axel Leijonberg såg den snabbt uppflammande elden och sprang efter sin pappa som befann sig i närheten.

Med en brandsläckare sprang han snabbt till undsättning.

Drog ut mannen

– När jag kom fram stod lågorna höga runt om hela bilen. Jag använde släckaren runt förardörren, fick upp den och drog ut mannen, berättar Patrik Leijonberg.

Sekunder senare var bilen övertänd. Samtliga inblandade klarade sig dock utan skador.