Mördaren hyllas – som en hjälte

Foto: Faksimil Facebook
Hyllad Gruppen som kallar Raoul Moat för ”hjälte” har närmare 18 000 anhängare och är en av de snabbast växande grupperna på Facebook.
NYHETER

Han tog sitt liv i fredags.

Och redan nu har en Facebook-klubb i Raoul Moats minne 18 000 medlemmar.

– Varför hyllas han som en hjälte? undrar mamman till ett av hans offer.

Foto: AFP
Raoul Thomas Moat.

Raoul Thomas Moat, 37, släpptes ur fängelset för tio dagar sedan efter att ha avtjänat ett straff för misshandel.

Direkt skrev han på sin Facebook-sida:

”Kom precis ut från fängelset. Jag har förlorat allt, mitt företag, min egendom och till råga på allt har min tös sen sex år tillbaka lämnat mig för någon annan. Jag är inte 21 och jag kan inte bygga upp mitt liv igen. Håll uppsikt så får vi se vad som händer.”

Sköt exflickvännen

Det dröjde bara några timmar innan han stod utanför sin 22-åriga exflickvän Samantha Stobbarts hus och avlossade ett vapen mot henne genom vardagsrumsfönstret. Hon träffades och blev allvarligt skadad. Samanthas nya pojkvän Chris Brown, 29, sköts sedan på tomten utanför huset. Hans liv gick inte att rädda.

Tidigt på lördagen sköt Raoul Thomas Moat, 37, sedan mot en polisman som enligt Daily Mail uppges ha suttit still i sin polisbil. Hans tillstånd var kritiskt men stabilt.

49 sidor långt hatbrev

Enligt Daily Mail hade Moat fått för sig att Samantha Stobbarts nye älskare var polis och man misstänker att det är anledningen till hans attack mot polismannen.

Polisen inledde en intensiv jakt efter mördaren och fick senare ett 49 sidor långt hatbrev av Moat.

”Allmänheten behöver inte vara rädd för mig, men polisen borde vara det för jag tänker inte sluta förrän jag är död,” skrev han.

”Förtjänar det”

I fredags kulminerade jakten, som vid det laget utvecklats till en thrillerföljetong i brittiska medier, när polisen fann Moat vid en flodstrand nära Rothbury.

Ögonvittnen berättar att de såg hur Moat satte en pistol mot sitt eget huvud medan beväpnade poliser låg och tryckte i närheten. En version som många inte tror på.

Av de 18 000 fans som blivit medlemmar i gruppen ”RIP Raoul Moat You Legend” skriver många sina egna teorier och om hur ”sanningen ska fram”. Andra rättfärdigar helt enkelt hans handlingar.

”Varje kvinna som beter sig sådär mot sin man förtjänar det som kommer”, skriver användaren Stevie Dowd.

”Bara så fel”

Flodstranden nära Rothbury där Moat hittades har också under de senaste dagarna översållats av blommor från ”beundrare”. Något som upprör Sally Brown, vars son Chris dödades av Moat.

– Det är helt otroligt, säger hon till The Sun.

– Varför ses han som en hjälte? Det är bara så fel.

FAKTA

Några av hyllningarna:

Tom Dwyer:

"Raoul du är 110 procent legend. Det enda som är synd är att snuten överlevde."

Stevie Dowd:

”Varje kvinna som beter sig sådär mot sin man förtjänar det som kommer.”

Viki Leigh:

”Raoul var en missförstådd kille som samhället knuffade in i en hopplös situation”