Maffiakrig ledde till massgripande

3 000 poliser grep över 300 personer

1 av 2 | Foto: Foto: Adriana Spone/AP
Bossen Maffiabossen Somenico Opdeisano, 80, greps i går i Italien.
NYHETER

LONDON. Över 300 personer ur den kalabriska maffian greps i går i en jättelik polisaktion.

Bland dem finns maffia-bossen Domenico Oppedisano, 80.

Massgripandet kunde göras sedan ett inbördes maffiakrig brutit ut.

Över 3 000 poliser deltog i aktionen, rapporterar BBC.

Domenico Oppedisano, boss för den kalabriska maffian Ndrangheta, greps i kuststaden Reggio Calabria längst ut vid ”tåspestsen” på det italienska fastlandet.

Mord och pengatvätt

Stora polisinsatser gjordes även i Lombardiet i norra Italien och så långt bort som i USA. Totalt greps över 300 maffiamedlemmar, bland annat anklagade för mord och pengatvätt. Polisen beslagtog även tillgångar värda över 10 miljoner kronor.

Viktig operation

Enligt Guardian var den italienska senaten överlycklig över beskedet om massgripandet. Inrikesministern Roberto Maroni säger att det var den absolut viktigaste operationen mot Ndrangheta de senaste åren.

– Det är en stöt i hjärtat på dess organisation och finansiella struktur, säger han.

Har avgörande roll

Experter BBC pratat med säger att Ndrangheta de senaste åren spritt sig från Kalabrien och fått en avgörande roll inom den organiserade brottsligheten över hela Europa. De har även varit inblandade i smuggling av knark från Sydamerika.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att massgripandet kom sedan ett inbördeskrig brutit ut inom den kalabriska maffian. Medlemmar i den norra enklaven försökte frigöra sig från den södra delen, men misslyckades.

ARTIKELN HANDLAR OM