”Domen var väntad”

Leif GW Persson förutsåg domen för ett halvår sedan

NYHETER

Mats Alm frias från mordet på Linda Chen – men döms till 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden efter att han flyttat på flickvännens döda kropp.

– En mycket väntad dom, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi.

Leif GW Persson.

Bevisen höll inte för att fälla Mats Alm för mord eller dråp på sin fästmö. Kriminologen Leif GW Persson förutspådde utgången redan för ett halvår sedan:

– Det var en mycket väntad dom. Samma dag som jag fick se åklagarens stämningsansökan, sa jag att det inte skulle hålla, såvida inte Alm skulle få för sig att erkänna under rättegången.

Åklagare Niclas Eltenius valde att åtala Alm för flera alternativa punkter: mord, dråp, alternativt vållande till annans död samt brott mot griftefriden.

Tingsrätten anser inte att det går att bevisa något annat än det sistnämnda.

– Åklagaren gjorde så för att försöka utesluta alla alternativ, men det lyckas man aldrig med. Så går det bara till i deckare - inte i svenska domstolar. Under första förhörsdagen i rätten gjorde advokat Peter Althin mycket klart att Alm aldrig haft en tanke på att erkänna, säger Leif GW Persson.

Få ut livförsäkringen

Nu kan Alm få mellan 250 000-300 000 kronor om han begär ut sin del av Linda Chens livförsäkring.

– Men det är inte lika givet att han får de pengarna med tanke på att han är dömd för brott mot griftefriden. Då får han stämma försäkringsbolaget och då kommer bevisbördan att ligga på honom. Det faktum att han har flyttat på henne bidrar till att försvåra utredningen kring dödsfallet, och det kan vara tillräcklig grund för att de vägrar betala ut pengar till honom, säger Leif GW Persson.

Mats Alm döms till 18 månaders fängelse. Normen i Sverige är att sitta av två tredjedelar av straffet, därefter väntar villkorlig frigivning. Det innebär att Alm har två månaders fängelse att vänta eftersom har redan varit frihetsberövad i nästan tio månader. Om domen överklagas inom tre veckor väntar en ny rättegång i hovrätten.