Alm döms för brott mot griftefriden

Två månader i fängelse - sen är han en fri man

Foto: ulf höjer
NYHETER

Mats Alm döms till 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden.

Däremot fälls han inte för mordet på Linda Chen

Efter tio månader i häkte väntar nu två månader i fängelse - sen är han en fri man.

– I Sverige sitter man som norm av två tredjedelar av strafftiden, sedan väntar villkorlig frigivning, säger Lars Eklycke vid Falu tingsrätt.

Åklagarsidan ville få Mats Alm fälld för mord på sin flickvän Linda Chen, alternativt dråp eller vållande till annans död.

Men bevisen räckte inte.

I den 83 sidor långa och ovanligt utförliga domen skriver Falu tingsrätt att ”den sammantagna slutsatsen av det anförda är att Mats Alm uppenbarligen vet betydligt mer om omständigheterna än han velat berätta men att åklagarna inte bortom rimligt tvivel har lyckats styrka att han uppsåtligen eller av oaktsamhet orsakat Linda Chens död. Han kan därför inte dömas för mord, dråp eller vållande till annans död. Han ska däremot, som framgått ovan, dömas för brott mot griftefrid i enighet med åtalet.”

Försvann i september

Linda Chen anmäldes försvunnen den 2 augusti förra året.

Den 3 augusti tog Mats Alm kontakt med Aftonbladet och vädjade om hjälp att hitta Linda.

En månad senare framträdde han i TV3:s Efterlyst, och berättade gråtande och detaljerat om sin fästmös försvinnande.

Den 15 september försvann Mats Alm i tre dagar och uteblev bland annat från ett polisförhör. Den 18 september dök upp i ett sommarstugeområde ett par mil utanför Falun, lätt brännskadad och barfota.

Senare samma dag hittades Linda Chens döda kropp i närheten och Mats Alm häktades, misstänkt för mord.

I domen skriver tingsrätten att "det kan med fog hävdas att det var hans eget avslöjande av kroppen som gjorde att han blev på allvar misstänkt för mord."

Men domstolen anser alltså inte att det går att styrka mordmisstankarna.

Däremot anser domstolen att det Mats Alm som flyttat kroppen till platsen där den hittades, och där försökt dölja den under grenar. Han döms därför för brott mot griftefriden.

Domstolen skriver att "erfarenheten talar för att den som väljer att dölja en död människokropp också har något med den personens död att skaffa." Men det räcker inte för en fällande dom.

Släpptes förra veckan

Efter att rättegången avslutades i förra veckan fann inte tingsrätten tillräckliga skäl för att hålla kvar honom i fångenskap.

Tillsammans med sin pappa lämnade Mats Alm tingsrätten i Falun i onsdags förra veckan och har kunnat invänta dagens dom i frihet.

Det är högst troligt att domen mot Mats Alm överklagas, enligt de flesta bedömare. I sådana fall blir det en ny rättegång i hovrätten.

I väntan på den finns inga restriktioner mot Mats Alm, vilket betyder att han kommer att vara på fri fot under en eventuell ny rättegång.

Överklagan måste komma in inom tre veckor, annars vinner domen i Falu tingsrätt laga kraft. Om domen inte överklagas måste alltså Mats Alm sitta drygt två månader i fängelse.

– Eftersom han dömdes till 18 månaders fängelse och har suttit frihetsberövad i tio månader är det två månader kvar på straffet. Häktningstiden och den tid han satt anhållen räknas av på straffet, säger Lars Eklycke, rättens ordförande vid Falu tingsrätt.

Två tredjedelar normen

I Sverige är normen att den som döms till fängelse sitter två tredjedelar av straffet, sedan väntar villkorlig frigivning.

– Kriminalvården tar det beslutet och det krävs att man har misskött sig för att de ska avvika från normen. Om han begår nya brott inom ett år från det att den villkorliga delen börjar får han sitta av även den resterande delen av fängelsestraffet, säger Eklycke.