Sexoffer – och hallick

Polisen misstänker: 16-årig flicka sålde 13-årig kompis

Foto: Krister Hansson
HÖLLS FÅNGEN Den 16-åriga flickan uppger att hon hållits fången och utsatts för våldtäkter - och är samtidigt misstänkt för att ha sålt en 13-årig kamrat till olika män.
NYHETER

LUND. En 16-årig flicka uppger att hon hållits fången och utsatts för flera våldtäkter i Landskrona.

Samtidigt är hon själv misstänkt för att ha sålt en 13-årig kamrat till olika män.

En 58-årig man häktades misstänkt för våldtäkt av 13-åringen. En 24-årig kvinna häktades för anstiftan av brottet.

Det är en mycket komplicerad koppleriutredning som nu pågår i västra Skåne. Hittills finns åtta anmälningar i fallet. Det gäller grovt koppleri, grov våldtäkt, våldtäkt, människorov, olaga frihetsberövande och våldtäkt mot barn.

Speciellt komplicerat är fallet eftersom den 16-åriga flickan har olika roller i utredningen. Hon är både offer och gärningsman.

”I första hand ett offer”

I förra veckan anmälde hon att hon utsatts för våldtäkter av flera olika män. Hon berättade också att hon hållits fången mot sin vilja.

Under utredningen kom det fram att hon också blivit vittne till hur en 13-kamrat utsatts för sexuella övergrepp av flera olika män.

Hon blev dock själv misstänkt för att ha sålt kamratens sexuella tjänster.

– Hon är misstänkt för grovt koppleri, men förnekar brott, säger hennes försvarare Lars Delmar. Hon är i första hand ett offer.

24-årig kvinna misstänkt

Även en 24-årig kvinna från Landskrona blev tidigt misstänkt för grovt koppleri. Men inför häktningsförhandlingen i dag ändrade åklagare Claes Kornström rubriceringen till anstiftan till våldtäkt mot barn. För det brottet häktades hon, mot sitt nekande.

Enligt uppgift är hon dock fortfarande misstänkt även för koppleri och betraktas som huvudman i härvan. Några stora summor verkar dock inte ha betalts för de unga flickornas sextjänster.

Lunds tingsrätt konstaterade att det var den 24-åriga kvinnan som förmedlade kontakten mellan den 13-åriga flickan och en 58-årig man som utnyttjade flickan.

Fler kan vara inblandade

Mannen häktades också under onsdagen, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Våldtäkten skedde i mannens lägenhet i Landskrona i söndags. Redan samma eftermiddag greps mannen och under natten till måndagen greps även den 24-åriga kvinnan.

Däremot har åklagaren inte begärt den 16-åriga flickan häktad, men utesluter inte att han kommer att göra det.

– Det är också mycket möjligt att fler personer är inblandade, säger Claes Kornström som i övrigt betonar att hela utredningen är sekretessbelagd.