Bröder dömda för branddåd mot Vilks

Får tre respektive
två års fängelse

Foto: Thomas Fristrm/MediaBasen
Här grips den misstänkte mannen.
NYHETER

De försökte tända eld på konstnären Lars Vilks hem och åtalades mordbrand.

Nu har bröderna dömts till fängelse.

– Jag tycker det är en rimlig dom för ett så allvarligt brott, säger Lars Vilks till Aftonbladet.

Lars Vilks.

Två bröder, 19 och 21 år gamla, anhölls misstänkta för att försökt tända eld på konstnären Lars Vilks hem den 15 maj. Brandattentatet misslyckades och elden sjävlslocknade efter att bröderna krossat köksfönstret och sprutat in brandfarlig vätska och tänt på.

Lars Vilks var själv inte hemma under den aktuella natten.

Får fängelse

Åklagaren hade yrkat för sex års fängelse för den äldre brodern och fyra för den yngre.

På torsdagen meddelade Helsingborgs tingsrätt att bröderna döms till tre respektive två års fängelse för försök till mordbrand.

– Jag tycker att det är en rimlig dom för ett så allvarligt brott vars motiv är uppenbart. Det verkar ju inte heller som att de har någon idé om att de ska ändra kurs och inriktning. Släpper man ut dom är de säkert inte ofarliga, så de bör nog sitta och vänta av lite tid, säger konstären Lars Vilks.

Mycket bevis

Bröderna nekade till mordbrand, men utanför Vilks hus hittades deras jackor med körkort, bankkort och lägenhetsnycklar i.

Den yngre brodern sökte också läkarvård för allvarliga brännskador under natten då attentatet ägt rum. Anledningen till att han bränt sig hävdade han var en grillolycka.

Båda jackorna som hittades vid Vilks hem var förkolnade efter att ha utsatts för hög värme.

"Ingen överraskning"

Den dömde 19-åringens försvarare Lennart Nilsson var inte förvånad över tingsrättens dom.

– Det var ju en rätt så besvärlig bevissituation och ingen överraskning att domen blev fällande. Jag är inte jättebesviken då åklagaren yrkat på fyra år, men inte heller nöjd, säger han.

– Vi vill se skälen till hur domaren resonerat innan vi tar beslut om vi ska överklaga. Men det är ju inte helt omöjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM