Fler rattfulla kan få behålla körkortet

Får ansöka om alkolås istället för indraget körkort

NYHETER

Regeringen vill ändra på reglerna för dömda bilister, för att färre ska köra fulla igen.

Men förslaget väcker protester.

– Alkolås är inget kännbart straff för en kriminell handling, säger Lena Hallengren, socialdemokraternas talesperson för infrastruktur.

Redan idag kan den som mister körkortet efter en rattfylla få fortsätta köra, genom att själv bekosta deltagande i ett frivilligt alkolåsprogram under två år. Eventuellt fängelsestraff eller böter påverkas inte.

Den här försöksverksamheten har pågått i elva år, men bara 11 procent av alla dömda bilister har hittills valt att delta.

– Den som fått körkortet indraget i bara några månader har ofta valt att vara utan körkortet istället. Det har varit ganska kostsamt att delta i programmet, säger Margareta Lannermark-Ögren, verksjurist på Transportstyrelsen.

Spärrtiden förlängs

Nu vill regeringen att körkortet för rattfyllerister ska dras in i ett minst ett år, eller att den dömde behåller lappen – men bara får köra bilar med alkolås under samma tid. För grov rattfylla handlar det om en tidsperiod på två år.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) tror att alkolåsvarianten kan minska antalet rattfyllon på vägarna.

– Alkolåset är ett sätt att fånga upp den som vill bli av med sitt alkoholberoende. Med ett körkort kan man behålla sitt jobb och sitt sociala liv, säger Åsa Torstensson.

Rent straffrättsligt blir det ingen förändring. Fängelsestraff eller böter döms ut oavsett om man skaffar alkolås eller inte. Vid drograttfylla ska indraget körkort gälla även i fortsättningen, eftersom det inte finns något billås för narkotika.

Om man nu kör sin egen bil – hur lätt är det att ”lura” ett alkolås?

– Man kan förstås klippa av sladdar och så, men all manipulation registreras i alkolåsets minne som läses av varannan månad, säger Margareta Lannermark-Ögren, verksjurist på Transportstyrelsen.

”Man kan ju låna en bil”

Lena Hallengren (S) tror inte att endast alkolås håller rattfyllon borta från vägarna.

– Att dömda rattfyllerister har alkolås i sin egen bil är jättebra, men det är inte nog. Man kan ju låna en bil, och det finns de som får någon annan att blåsa. Alkolås är ett bra komplement till indraget körkort, men båda behövs. Att ta bort det kännbara straffet med indraget körkort sänder konstiga signaler, säger Lena Hallengren.

Regeringen lämnar en lagrådsremiss idag. Tar riksdagen beslut om den nya förändringen kan de nya reglerna börja gälla i januari 2012.

FAKTA

Så blir de nya körkortsreglerna

Bilister som döms för lägre graden av rattfylla får körkortet indraget i minst ett år och kan istället välja att köra med alkolås under samma tid. Kostnad: runt 24 000 kronor. Det får bilisten själv bekosta.

Den som döms för grov rattfylla får körkortet indraget i upp till två år och kan välja att istället köra med alkolås under den tiden. Kostnad: runt 33 000 kronor som bilisten själv får bekosta.

Böter och fängelsestraff påverkas inte, oavsett om man har alkolås eller inte. Reglerna gäller bara själva körkortsfrågan.