”Conson har ödelagt allt”

Svenskar på plats mitt i katastrofen i Filippinerna

Foto: Reuters/Scanpix
Ödeläggelsen är stor efter tyfonen Consons framfart över den filippinska ön Luzon.
NYHETER

Minst 36 människor har dött och ett 40-tal saknas.

Nu beskrivs tyfonen Conson som den värsta katastrofen på många år i Filippinerna.

– Det är kaos här, säger svensken Ove Andreasson, som befinner sig mitt i katastrofområdet.

Foto: Privat
Svenske Ove Andreasson hamnade mitt i tyfonen Conson. "Stormar sveper in varje år men ingen kan jämföras med den här", säger han till Aftonbladet.

Tyfonen Conson svepte med stor kraft in över huvudön Luzon i Filippinerna i onsdags. Vindar på upp mot 170 kilometer i timmen uppmättes. Efter sig lämnade Conson förödelse.

Enligt myndigheterna har minst 36 människor omkommit och ett 40-tal saknas. Minst fyra av de omkomna är barn. Drygt 11 200 hus har skadats och minst 900 har fallit samman.

”Har tagit allt”

Svensken Ove Andreasson har bott utanför huvudstaden Manila i elva år. Enligt honom är katastrofen den värsta som drabbat Filippinerna på flera decennier.

– Stormar sveper in över oss varje år och dödar ett antal personer. Men det finns inget som kan jämföras med den här, Conson har tagit allt i sin väg, stora lastfartyg, hus och lastbilar har kastats i väg flera hundra meter, säger han.

Sedan tyfonen drog in över ö-riket har elen varit avstängd i och omkring Manila. Skolor har hållit stängt och infrastrukturen har varit helt lamslagen.

Spöklik

– Alla hjälps nu åt att rensa vägar från nedfallna träd och husrester. Livet måste återgå till det normala så fort som möjligt, säger Ove Andreasson.

När tyfonen svepte in över Manila befann sig Ove hemma i sitt hus. Han beskriver Conson som "spöklik".

– Det kom inget regn, bara en tyst viskning och sen var allt borta. Själv hade jag tur som bor i ett cementhus, det stod emot stormarna.

Populär turistort

Filippinerna är en populär turistort bland svenskar. Många söker sig till landet för att njuta av dykning i världsklass.

Alla omkomna efter tyfonen uppges dock vara filippinska medborgare.

Conson fortsätter mot Kina på fredagen, men har avtagit i styrka och betecknas nu en tropisk storm. Kinesiska myndigheter befarar nu ännu mer regn efter de kraftiga översvämningar som drabbat landet och dödat drygt 100 människor de senaste veckorna.