15-åring vittnade mot expolischef

Tärd Lindberg i rätten i dag
NYHETER

Hon orkade inte möta ex-polischefen i rättssalen.

Men mitt under rättegången ändrade sig den 15-åriga flickan plötsligt.

Flickan valde att vittna öga mot öga mot Göran Lindberg – som misstänks ha planerat att våldta henne.

Rättegången mot den sexbrottsåtalade före detta polischefen Göran Lindberg närmar sig sitt slut.

På fredagen gick Södertörns tingsrätt igenom den sista åtalspunkten, som handlar om förberedelse till grov våldtäkt mot barn, alternativt förberedelse till grov våldtäkt.

– Hon kom dit och lämnade sin berättelse. Det var en jättepress på henne, säger advokat Jan Kyrö, som är målsägandebiträde.

Ändrade sig

Mannen fick kontakt med den då 14-åriga flickan via en populär ungdomssajt på nätet. Han började skicka mängder med sms till henne och ringde henne flera gånger.

Under telefonsamtalen beskriver han detaljerat vad han vill göra med henne sexuellt och ber henne att kalla honom för "pappa".

Den 15-åriga flickan ville inte träffa expolischefen i rätten och begärde, liksom flera av de andra kvinnorna, medhörning. Det innebär att den åtalade får lyssna på vittnesmålet från en annan sal.

Men när det blev flickans tur att vittna ändrade hon sig plötsligt och valde att möta honom öga mot öga.

– Det är en styrka för bevisföringen om målsägande orkar att sitta öga mot öga. Rättssäkerheten blir bättre, säger rättens ordförande Lars Tomth.

Åtalas på 23 punkter

Expolischefen greps i januari i år han när han var på väg till Falun för att träffa flickan.

Med sig hade han en väska med avancerade sexleksaker, bland annat koppel och piska. Han åtalas för förberedelse till grov våldtäkt mot barn alternativt förberedelse till grov våldtäkt.

På tisdag i nästa vecka håller advokaten och åklagarna sina slutpläderingar i målet.

Mannen åtalas på 23 punkter däribland fyra våldtäkter, varav en grov, tio fall av kopplerier och flera fall av sexköp. Dom väntas den 30 juli.

TT