Coolaste jobbet – i heta Sverige

Extremvärmen inget som lockar bröderna

1 av 4 | Foto: jonas bilberg
flyger högt Bröderna Jon och David Nilssons arbete som skidchef respektive skidguide i Riksgränsen når oanade höjder.
NYHETER

RIKSGRÄNSEN. Svensson smälter som en snöboll i helvetet.

Men bröderna Nilsson behöver inte gå över ån efter is.

I Riksgränsen har de hittat svalkan – och Sveriges glassigaste sommarjobb.

Glasögonen flyger av och snön yr åt alla håll. En volt, två volter och ja – ett perfekt nedslag. Jon Nilsson flyger nedför backen. Högre upp står ett gäng nyfikna fjällvandrare och kisar imponerat på hans skidkonster medan David Nilsson gör tummen upp åt lillebror.

Duon har med god sannolikhet Sveriges coolaste jobb just nu: skidchef respektive guide i Riksgränsen. Därmed har de sluppit den tropiska hetta som har förlamat landets sydligaste delar den senaste tiden.

”Hellre för kallt”

När Aftonbladet besöker bröderna är det 14 grader i luften mitt på dagen och en dygnsmedeltemperatur på inte ens 9 grader.

– Vi åkte på solsemester med familjen för tio år sedan. Efter det har det blivit vintersemestrar varje år i stället. Hellre för kallt än för varmt väder, säger Jon.

Varmt eller kallt, syskonen Nilsson slipper välja. David och Jon njuter av sommarvärmen och svalkar sig i snön samtidigt. Men det är här, på Riksgränsens högsta fjälltopp 909 meter över marken, som de trivs bäst.

”Tokroligt”

– Berget är som en lekpark, det är tokroligt. Jag får abstinens om jag inte åker skidor på ett par dagar, säger Jon innan han gör en ny volt i skidbacken.

David nöjer sig med att hoppa.

– Jag är i gubbstadiet, haha. Nä, jag ramlade på bröstet när jag voltade tidigare i våras och blev sängliggande i två veckor. Nu tar jag det lite lugnt.