75 fast för sjöfylla

1 av 6 | Foto: lasse allard
Alkoholfritt Med hjälp av ett flertal båtar och vattenskotrar gjorde Kustbevakningen i går en rutinkontroll mot sjöfyllerister. Tack vare den nya lagen har antalet rapporterade sjöfyllor fördubblats jämfört med i fjol.
NYHETER

Nu är det slutkrökat på sjön. Sedan 1 juni gäller samma lagar som i trafiken. Aftonbladet följde med Kustbevakningen vid en rutinkontroll.

I Hammarbykanalen i södra Stockholm är trafiken tät. Segelbåtar, sportbåtar och en och annan lyxyacht ligger på led och längs kajerna står Kustbevakningens vattenskotrar och lurar.

Gårdagens aktion var en av myndighetens många insatser mot sjöfyllerister. Första syndaren rapporteras efter bara ett par minuter.

Överraskat befäl

– Det trodde jag aldrig! Jag trodde att vi åtminstone skulle behöva kolla ett par båtar innan vi fick ”träff”, säger André af Forselles, yttre befäl, glatt.

Tidigare krävdes det att en båt kördes uppenbart felaktigt för att Kustbevakningen skulle få stoppa den. Men

i och med den nya lagen kan nu både polisen och Kustbevakningen ta utandningsprov utan misstanke. Dessutom finns nu en lägsta gräns på 0,2 promille för sjöfylleri. Tidigare fanns endast en gräns för grovt sjöfylleri på 1,0 promille.

”Ofta är de väldigt glada”

– Den stora fördelen nu är väl främst att vi får ett verktyg att arbeta med och att man slipper att stå och argumentera med folk, säger Tony Duda, befälhavare i Södertälje.

Efter ett par minuter kommer en av patrullbåtarna in till kajen med en äldre man som trots omständigheterna verkar vara på gott humör. När han lämnar Kustbevakningens båt spexar han med tjänstemännen.

– Ofta är de väldigt glada och tackar oss trots att vi nyss har haffat dem. De allra flesta verkar tycka att den nya lagen är bra, säger Tony Duda.

Alla verkar dock inte lika övertygade.

– Jag säger så här: för många är sjön sista utposten för fylleri. Folk kommer sälja sina båtar nu ska du se, säger Stefan, 46, som blåste 0,28 promille.

Mer än det dubbla

Sedan införandet av de nya reglerna har Kustbevakningen rapporterat 75 båtförare för sjöfylleri i Stockholms län. I fjol var den siffran mindre än hälften så många. Söndagens insats resulterade i fem rapporterade fyllor.

– Det var mer än förväntat, säger André af Forselles och ler.

FAKTA

Du kan stoppas utan misstanke

Sedan 1 juni 2010 gäller en nedre promillegräns på 0,2 promille till sjöss. Regeln gäller alla båtar som kan antas framföras i minst 15 knop eller som är minst tio meter långa. För grovt sjöfylleri är gränsen 1,0 promille.

Tidigare krävdes det att en båt kördes uppenbart felaktigt för att Kustbevakningen skulle få stoppa den. Men i och med den nya lagen kan de nu stoppa båtar och tvinga föraren att blåsa utan misstanke. Det är jämförbart med de regler som gäller i trafiken.Källa: www.kbv.se