Kakaoköpare kan stapla kladdkakor halvvägs till månen

Okänd köpte 241 000 ton kakao

NYHETER

144 miljarder chokladbollar – eller en kladdkaka till var och en i hela världen.

Det skulle den som nyligen köpte upp hela Europas kakaoförråd kunna bjuda på.

Vem som gjorde det – och varför – är ett mysterium.

Klicka på bilden för en större version.

Det största inköpet på 14 år gjordes i fredags på kakaobörsen Liffe i London. 241 000 ton, vilket motsvarar hela Europas kakaoförsörjning, köptes in och fick priset på kakaobönor att rusa till det högsta sedan 1977.

Vem eller vilka som ligger bakom bunkringen är okänt – men ryktena frodas. Många analytiker tror att det handlar om en hedgefond som försöker stegra priserna.

”Något slags spel på gång”

– För en köpare skulle det vara för mycket. Det vore en galen siffra. Däremot, om man försöker ruta in marknaden, det är något slags spel på gång. Ingen vet riktigt vad,

De åtråvärda bönorna.

säger Eugen Weinberg, analytiker på Commerzbank, till Daily Telegraph.

Den svenska börsanalytikern Mats Jonnerhag är inne på samma linje.

Kontrollerar priserna

– Det låter som att någon försöker ta kontrollen över priserna genom att köpa så stora mängder att det blir brist på det. Det händer då och då, framförallt på råvarumarknaderna, säger han.

241 000 ton kakao räcker till 144 miljarder chokladbollar och nära 6 miljarder kladdkakor. Eftersom båda recepten innehåller smör får man dock hoppas att köparen redan bunkrat upp med sådant.

FAKTA

Priset har fördubblats sedan 2007

Kakao odlas i tropiska områden. Frukten är ungefär 20 centimeter lång och i fruktköttet finns drygt 5 000 vita frön – kakaobönorna. De jäses, rostas, skalas och mals till kakaomassa som sedan varmpressas för utvinning av kakaosmör. Resten mals till kakaopulver.

Priset på kakao har fördubblats sedan 2007, efter en serie dåliga skördar från Ghana och Elfenbenskusten.