Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Jagas för elva mordbränder

Skador för miljoner på åtta dagar

någon tände på Här brinner kryssningsbåten Juliana i Gävles inlopp – en av många misstänkt anlagda bränder i området. Nu jagar polisen en eller flera pyromaner.   någon tände på Här brinner kryssningsbåten Juliana i Gävles inlopp – en av många misstänkt anlagda bränder i området. Nu jagar polisen en eller flera pyromaner.

GÄVLE. Elva anlagda bränder.

På åtta dagar.

Nu jagar Gävlepolisen en mordbrännare – minst.

Totalförstörd Bara ett utbränt skelett återstår av kryssningsbåten Juliana efter den våldsamma branden. Värden för miljoner tros ha gått upp i rök.   Totalförstörd Bara ett utbränt skelett återstår av kryssningsbåten Juliana efter den våldsamma branden. Värden för miljoner tros ha gått upp i rök. Foto: tord westerlund

I lördags morse totalförstördes kryssningsbåten Juliana i Gävles inlopp. Passagerarbåten Drottning Silvia, som låg förtöjd alldeles intill, flyttades för att elden inte skulle sprida sig.

Värden för miljonbelopp gick upp i rök och enligt utredarna tyder allt på att branden var anlagd. Material har nu skickats till SKL för analys och i dag ska polisen samla styrkorna i jakten på pyromanen.

– Vi ska ta ett samlat grepp och se om vi hittar något samband mellan bränderna, säger brandteknikern Per Ringqvist.

”Stor spridningsrisk”

Även Hofors, Sandviken och Storvik har den senaste veckan drabbats av bränder som misstänks vara anlagda – i skog, mark och containrar.

Tre bränder har nattetid drabbat skogsbolaget Sveaskog. Någon har tänt eld på så kallade grotvältor – uppsamlat ris och kvistar efter skogsavverkning – som skulle levereras till värmeverk.

– I stället för en inkomst på 100 000 kronor får vi en utgift på 50 000 för eftersläckning och bortforsling av skadade skog. Att elda upp vältorna är dessutom förenat med en oerhört stor spridningsrisk, säger Elin Larsson, skogsansvarig vid Sveaskog.

Ovanligt på sommaren

Enligt Per Ringqvist – som gör brandutredningar tillsammans med polisen – är det ovanligt att mordbrännare härjar sommartid.

– Ja, faktiskt. Det är heller inte sannolikt att det handlar om en person i samtliga fall. Men vi kommer att titta närmare på om vi hittar några samband mellan bränderna, säger han.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet