Dagens namn: Oskar, Ossian
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

96 timmar utan svar

Aftonbladets Lena Mellin svarar på elva frågor om bevakningen av Littorin

UTLOVADE ETT MÖTE När Aftonbladet frågade Sven Otto Littorin om det påstådda sexköpet avböjde han att kommentera. I stället skulle Aftonbladet träffa honom dagen efter. Men då valde arbetsmarknadsministern att avgå från regeringen. Officiella motivet var ett påstått mediedrev.   UTLOVADE ETT MÖTE När Aftonbladet frågade Sven Otto Littorin om det påstådda sexköpet avböjde han att kommentera. I stället skulle Aftonbladet träffa honom dagen efter. Men då valde arbetsmarknadsministern att avgå från regeringen. Officiella motivet var ett påstått mediedrev. Foto: URBAN ANDERSSON

Kära läsare.

Aftonbladets artiklar om Sven Otto Littorins avhopp från regeringen har väckt berättigat intresse.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Här konfronteras Littorin av Aftonbladets reporter

Här konfronteras Littorin

Jag har förstått att det fortfarande finns frågor om våra publiceringar. Låt mig därför än en gång beskriva vad som hände.

En kvinna, Anna, 30, kontaktade Aftonbladet. Med anledning av rättegången mot förre polischefen Göran Lindberg ville hon uppmärksamma oss på att han inte var den enda av samhällets betrodda som köpt sex. Hon hävdade exempelvis att hon haft Sven Otto Littorin som kund vid ett tillfälle sensommaren eller hösten 2006.

  Vad gjorde Aftonbladet?

Vi kontrollerade Annas uppgifter så långt det är möjligt. Vi gick till exempel igenom hennes dator.

  Vad hände sedan?

Reportern Mattias Carlsson bad att få träffa Littorin för att tala om en privat sak. Svaret var nej. I stället mötte han Littorin när ministern i tisdags förra veckan återvände till Gotland efter en förhandling i tingsrätten med sin förra hustru.

Littorin blev överrumplad och svarade först ”nej, nej, nej”. Därefter övergick han till ”inga kommentarer”.

  Varför lät Aftonbladet inte nöja sig med det?

Till en början gjorde vi faktiskt det. Men mindre än två timmar efter frågorna på Visby flygplats uppsökte Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius mig i TV4:s sminkloge. Hon ville veta vad Aftonbladet har för ”bevis” för att Littorin köpt sex.

Därefter följde en rad kontakter mellan henne och mig som slutade med att vi utlovades ett möte med Littorin påföljande dag – mot att vi inte tryckte något i onsdagens tidning. Mötet skulle äga rum på onsdag förmiddag.

Aftonbladet höll sig till överenskommelsen. Det gjorde däremot inte regeringskansliet.

  Vad hände?

Påföljande morgon, klockan 8.30, meddelade Littorin att han lämnar regeringen. Hans officiella motiv var ett påstått mediedrev i kölvattnet av vårdnadstvisten.

  Och då blev ni på Aftonbladet förbannade?

Lite frågande blev vi allt. 16.05 landade Littorin på Gotland, några minuter senare ställde Mattias Carlsson sina frågor. Därefter fick Littorins pressekreterare snabbt en överrock i Reinfeldts presschef, på Visby hotell hölls krismöte lett av statsministerns högra hand, HG Wessberg. Under tiden krävdes Aftonbladet på ”bevis”.

  Och sedan avgick Littorin?

Precis. Det var aldrig tänkt att den utlovade intervjun skulle genomföras.

  Men du Lena Mellin har sagt att ni inte skulle skriva vad det handlade om eftersom Littorin inte längre är en offentlig person?

Det gjorde jag. Jag sa också att vi ville prata med honom, trots att han avgått.

  Varför höll du inte det?

Jag måste backa bandet. I torsdagens tidning, alltså dagen efter Littorins avgång, berättade Aftonbladet att vi ställt frågor till honom om en besvärande omständighet med fängelse på straffskalan.

Syftet var att berätta att det skäl som Littorin uppgav till att han avgick inte var det enda. Inte ens det huvudsakliga. Att Aftonbladets frågor var en anledning till avhoppet har senare bekräftats av både Reinfeldt och Littorin.

Att säga A men inte B var måhända dumt eftersom det gav upphov till en våg av otrevliga spekulationer.

  Och vad blev nästa steg?

Att Anna, 30, i lördags fick berätta om mötet med Littorin, utan hans kommentarer. Skälet till en ministers avgång har berättigat allmänintresse och är en del av vår samtidshistoria.

Littorin hade då haft 96 timmar på sig att själv kommentera. Men avstått.

Av naturliga skäl ville Aftonbladet inte ha kommentarer via ombud i denna känsliga fråga. Vi ville prata direkt med Littorin. Men hittills har han bara gett en intervju – till Dagens Nyheter.

  Men han säger ju ”nej, nej, nej” på flygplatsen?

Jovisst. Men det tog både jag, teamet på plats och han själv (enligt intervjun i DN) som ett uttryck för att han var överrumplad. Därefter sa han ”inga kommentarer” och åkte till krismötet på hotell Visby.

  Ångrar du något i den här affären?

I grunden inte. Aftonbladet ställde besvärliga frågor – arbetsmarknadsministern avgick. Flera dagar innan nyheten var publicerad.

     

För den som vill veta mer rekommenderar jag Jan Helins blogg: blogg.aftonbladet.se/jan-helin

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet