Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

– Har bra bevisning

Helikopterrånarna kartlagda – nu åtalas de

brottsplatsen Polisen tar sig in i värdetransportdepån efter kuppen.   brottsplatsen Polisen tar sig in i värdetransportdepån efter kuppen. Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

En inre kärna av fem män misstänks ha varit drivande i helikopterrånet.

Inför åtalet har polisen noggrant kartlagt deras planering.

– Vi har bra bevisning, säger åklagare Björn Frithiof.

Den 23 september förra året rånades värdedepån i Västberga i en spektakulär helikopterkupp. Nu, tio månader senare, är den 5 000 sidor långa förundersökningen klar. I morgon åtalas tio personer för inblandning i rånet.

Ingen av de misstänkta har erkänt brott. Trots det anser åklagarna Björn Frithiof och Leif Görts att de har mycket på fötterna.

– Vi har en väldigt varierad bevisning. Det finns vittnesmål, DNA-analyser och hemlig telefonavlyssning, säger han.

Fick hjälp

Under utredningen har en central grupp på fem personer utkristalliserats. De anses ha planerat det spektakulära rånet och sedan tagit hjälp av ytterligare fem personer som kommer att åtalas för medhjälp till grovt rån.

39 miljoner saknas

I ligans kärna ingår bland annat den 34-åring som misstänks ha flugit helikoptern och en 30-åring som tidigare dömts för att ha medverkat i kuppen mot Nationalmuseum då två tavlor värda 300 miljoner stals.

Med helikoptern, som stals i Norrtälje, tog sig rånarna upp på taket till värdedepån i södra Stockholm. Där bröt de sig in genom en glaskupol och eftersom polisens helikopterbas på Värmdö bombhotats kunde poliserna på marken bara titta på när gärningsmännen lyfte och försvann.

Leif Görts anser sig ha en någorlunda god bild av hur de fem männen har planerat kuppen. Men de 39 miljoner kronor som rånarna uppges ha kommit över är fortfarande försvunna, erfar Aftonbladet.

Rättegången planeras pågå i 18 dagar och beräknas vara färdig i september.

Fler artiklar:
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet