Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Tio åtalade för rekordrånet

Bilderna som visar rånet

Foto: POLISEN

Tio månader har gått sedan det spektakulära helikopterrånet mot G4S i Västberga då rånarna försvann med 39,1 miljoner kronor.

I dag åtalades tio personer misstänkta för inblandning i rånet.

Samtidigt gjordes bilderna på rånet offentliga – och där kan man för första gången se hur rånarna tog sig in i byggnaden.

Rånarna slog till mot värdedepån i Västberga den 23 september förra året. Under utredningens gång har polisen fått in över 1 000 tips.

I dag åtalades tio personer som misstänks ligga bakom de spektakulära rånet. Fem av dem misstänks för grovt rån och fem av dem för medhjälp till grovt rån, samt förberedelse till grovt rån.

Förundersökningen är omfattande. På cirka 5 000 sidor beskriver åklagaren hur gärningsmännen har planerat och begått brottet. Bland annat finns kopplingar till Balkan, där gärningsmännen försökt rekrytera medhjälpare.

Hade fått tips

Polisen uppger att de redan den 26 augusti fått tips om att ett större rån planerades i Sverige.

– När rånet inträffade hade vi hade redan sen ett par veckor tillbaka en pågående utredning. Det hade vi på grund av information som vi hade fått av serbisk polis. När rånet inträffade hade vi redan då ett antal personer som vi misstänkte, säger åklagare Leif Görts.

– Utredningen kom att stå på två ben, dels mistankarna och delse den sedvanliga utredningen. Och ganska snart såg vi att de här två benen stod ihop.

Välplanerat

Bevisningen består bland annat av hemlig telefonavlyssning i Sverige och utomlands, DNA-spår inne från värdedepån, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter.

Enligt åklagaren hade gärningsmännen planerat rånet extremt noga. Flera hundratusentals kronor har gått åt i planeringen, bland annat som betalning för att rekrytera folk.

– Vi anser att bevisningen räcker för fällande dom. Det finns övervakningsfilmer som visar tillvägagångssättet. Det finns också spaningsfilm som pekar på möten mellan olika personer. Det finns annan teknisk bevisning också, säger åklagare Björn Frithiof.

Han fortsätter:

– Det finns telefonanalyser som personerna använder för att kommunicera med varandra inom gruppen. Vi har undersökt datorer där vi kan se att man sökt information som bara är intressant för de inom rånet.

Tror ni att de kan vara någon form av insiderbrott?

– Gärningsmännen måste på något sätt ha fått mer uppgifter om lokalen än vad vanligt folk har, men det finns inga konkreta misstankar mot någon som jobbar på G4S.

Var finns rånbytet?

– Vi har inte kläm på vad pengarna är men vi har inte släppt den frågan, säger Arne Andersson, polisöverintendent vid Rikskriminalpolisen.

Slog till i hemmen

Polisen grep gärningsmännen på flera olika adresser i Stockholmsområdet, bland annat i deras hem och på andra adresser.

I några av de häktade personernas bostäder hittades kontanter – i vissa fall hundratusentals kronor. Men då de stulna pengarna inte går att spåra kan man inte säkerställa att de kommer från rånet i Västberga.

Samtliga åtalade nekar till brott. Flera av männen som misstänks för att vara inblandade i rånet är tidigare dömda för olika brott.

Rättegången startar den 2 augusti i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Förhandlingarna planeras att hålla på i 18 dagar.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Se hela helikopterrånet här

Övervakningsbilder visar helikopterrånet.

Inre kärnan – är åtalade misstänkta för helikopterrånet

23-åringen

   Förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret och har bland annat dömts för rattfylleri och grovt bedrägeri. Greps hemma hos sin mamma i norra Stockholm klockan sex på morgonen den 17 november.

32-åringen

   Greps 21 oktober i sin bostad i södra Stockholm. Är sedan tidigare dömd för kvinnomisshandel och för häleri sedan han tog emot en matkasse med 80 000 kronor i kontanter.

Piloten, 35

   Misstänks ha flugit helikoptern och har koppling till firman där den stals. Har jobbat med stora tv-produktioner och är tidigare dömd för vapenbrott och narkotikainnehav. Har sambo och två barn.

31-åringen

   Greps i Dominikanska republiken den 13 januari. Dömd för rån flera gånger tidigare, bland annat den uppmärksammade kuppen mot Nationalmuseum.

Trädgårdsföretagaren, 31

   Dömd till fängelse fyra gånger tidigare bland annat för rån, grov misshandel och vapenbrott. Han är gift och har två barn. Tidigare var han involverad i ett bolag som sysslade med trädgårdsskötsel.

Medhjälparna

  De är misstänkta för medhjälp till grovt rån

Fritidsledaren, 32

   Jobbade på samma fritidsgård som en av de andra misstänkta. Greps sedan han överlämnat sig till polisen efter att ha varit efterlyst i en månad. Är tidigare dömd för rån och förberedelse till en avancerad bankomatkupp.

33-åringen

   Dömd för rån, förberedelse till rån och innehav av explosiva varor. Greps 7 december och har suttit häktad sedan dess.

Gentlemannen, 38

   Kaféägare som beskrivs som en affärsman och gentleman. Men i april i år dömdes han till fyra års fängelse för medhjälp till grov mordbrand efter att ha bränt ner Glädjens köpcentrum i Upplands Väsby.

34-åringen

   Drev företag tillsammans med ledaren för kriminella gänget Werewolf Legion i Stockholm. Båda dömdes i en utpressningshärva 2007. Har son och sambo.

Ordningsvakten, 38

   Den enda av de misstänkta som är försatt på fri fot. Bekant med piloten och tidigare ostraffad. Är förordnad ordningsvakt fram till 2012.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet