Så planerade gärningsmännen rånet

Polisen visste om att något var på gång

1 av 4 | Foto: Foto: Polisen
Inne bakom gallret Rånarna börjar lasta pengar.
NYHETER

Helikopterrånet i Västberga fick stor uppmärksamhet i hela världen.

Bakom rånet låg ett gediget planeringsarbete.

Så här gick de misstänkta rånarna tillväga, enligt åtalet.

Redan en månad innan rånet utfördes fick svenska myndigheter ett tips från serbisk polis om att något var på gång. Men planeringen inför rånet startade långt före det.

Bland det första hjärnorna bakom rånet gjorde var att försöka få tag på en pilot som kunde flyga helikoptern. Kontakter togs med personer nere på Balkan.

En av de nu misstänkta gärningsmännen ska ha åkt ner till Serbien och överlämnat ett förskott på drygt 190 000 kronor till en person som skulle få fram tänkbara medhjälpare, bland annat en pilot.

Något gick snett

Kontakter förmedlades, visum ordnades fram och flygbiljetter till Sverige bokades. Men något gick snett och den person som hade tagits fram hoppade av.

– Men, jag har efter den här missen, om jag ska vara ärlig, inget förtroende för den här dumskallen, säger kontakten i Serbien i ett telefonsamtal med en av de nu åtalade.

Den misstänkta rånarligan i Stockholm gick då vidare med en annan plan. Till en början planerade de att själva gå en helikopterpilotkurs i Serbien.

– Vet du vad? Jag ringde till en skola här och frågade vad det kostar det, att du vet, att lära sig, säger kontakten nere i Serbien i ett telfonsamtal med den åtalade.

Polisen på spåren

Men tiden räckte inte till och ligan hittade till slut en annan medhjälpare som kunde flyga helikoptern, enligt åklagaren.

Då ändrades planen igen och man riktade in sig på att stjäla en helikopter från ett flygbolag i Norrtälje. Planen var också att på rånardagen slå ut polisens helikoptrar som då stod på Mytinge på Värmdö.

Men med hjälp av informationen från serbiska myndigheter lyckades svensk polis få igång en egen utredning som snabbt ledde dem på rätt spår.

Genom rumsavlyssning, span och telefonavlyssning fick de nys om att rånarna hade en deadline.

Fel datum

Polisen förberedde allt – satte in full beredskap och flyttade helikoptrarna från Myttinge.

Men datumet passerades med fyra veckor, utan att något hände.

Nu blev polisen vilsen. Helikoptrarna flyttades tillbaka och beredskapen tonades ned.

Men rånarna var i full gång. Under tiden skaffade de fram vapen, kläder, släggor och annat material.

Mobiltelefoner central del

14 mobiltelefoner med kontantkort hade också inhandlats. Genom dessa hade rånarna kontakt med varandra dagarna före rånet.

Den 21 september tas telefonerna i bruk för första gången. Det rings flera samtal från flera olika Stockholmsförorter.

Kvällen före själva rånet, den 22 september, koncentreras telefontrafiken runt polisens helikopterdepå på Myttinge, utanför värdedepån i Västberga, utanför Roslagens helikopterflyg i Norrtälje och vid Frescati i Stockholm där helikoptern misstänks ha mellanlandat före rånet. Ju närmare rånet desto mer frekvent blir telefontrafiken.

Medhjälpare placeras ut på alla de platser helikoptern ska gå ner före och efter rånet.

När helikoptern stjäls ökar telefonaktiviteten på alla platser medhjälparna står utplacerade.

Styr rånet

En av rånarna befinner sig i närheten av värdedepån och ”styr” rånet med hjälp av mobiltelefonen.

Under själva rånet är det dock knäpptyst i telefonerna. Tre maskerade och beväpnade män spränger sig in i värdedepån. De vet exkat var de ska och sågar sig in i pengavalvet med en vinkelkap.

De lastar pengarna i stora träningsväskor. Därefter klättrar de upp till helikoptern med rep och stegar.

Samtidigt larmas de första poliserna till platsen. De får dock order att avvakta och hålla koll på om något fordon lämnar värdedepån. Men det gör det inte. I stället får poliserna se en helikopter lyfta från taket med rånarna ombord och bytet på 39 miljoner kronor.

Helikoptern flyger först söder ut mot Albysjön, vänder mot väster och flyger mot Kaananbadet i Västerort och tar sedan norrut i riktning mot Norrtälje.

Bytet och gärningsmännen släpps av längs vägen.

Flera på fri fot

När helikoptern slutligen landar ute i Täby är det bara piloten kvar ombord. Så fort helikoptern har övergetts uppstår återigen en febril telefonaktivitet. Rånarna ringer runt varandra för att meddela att de är klara.

Bytet försvinner spårlöst. Men trots att rånarna har planerat kuppen noggrant lämnar de flera spår efter sig: telefontrafik, DNA-spår och kläder.

I ett telefonsamtal på morgonen den 23 september pratar kontakten i Serbien med en utomstående person om rånet, enligt åklagaren:

– I morse, de här svenska nyheterna där uppe...dom avslutade det där.

– Vilket?

– Det där som vi pratade om...och de gjorde det och allt gick bra.

Polisen spanar på flera tidigare dömda personer i Stockholm. Veckorna efter rånet grips ett tiotal män på olika platser.

I dag åtalades tio personer misstänkta för delaktighet i rånet. Men flera av rånarna går fortfarande fria. Åklagarna räknar med att ytterligare fem till tio personer deltog i rånet.

ARTIKELN HANDLAR OM