Värmeböljan ger fler bromsar

NYHETER

Värmen är toppen, tycker fäbromsarna och kommer attackflygande överallt denna sommar. Dessutom är de ovanligt stora.

Å andra sidan kan man glädja sig åt att myggen ligger lågt.

Man skulle kunna tro att värmen skulle göra småkrypen lite matta. Men icke.

– Det är väldigt många i insektsvärlden som tycker att det här är toppen, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Och när det dessutom kom regn häromsistens innebar det fortsatt tillgång till nektar och blad för insekterna, vilket var nödvändigt, fortsätter han.

Bautastora

En grupp som trivs särskilt bra är bromsarna.

– Det är ovanligt många riktigt bautastora bromsar, så kallade fäbromsar. De ser ganska skräckinjagande ut. Det är honorna som är attackvilliga, och sticker och suger blod ur hästar och kor, därav namnet. Men märkligt nog har jag inte hört något klagomål från djurägare – än så länge, säger Lars-Åke Janzon.

Däremot har många personer klagat på att de själva blivit angripna av fäbromsar, eller fäflugor som de också kallas. Myggmedel kan hjälpa, tipsar Janzon.

Ingen myggplåga

Getingarna och de oförargliga humlorna trivs också särskilt bra i värmen.

Men det överlag torra vädret innebär samtidigt att de fuktälskande fästingarna dragit sig tillbaka. Likaså mördarsniglar och myggen.

– Det är utan tvekan mindre mygg än vanligt. Det var enormt många klagomål i början av sommaren, men de upphörde vid midsommar. Jag var själv uppe i Torne lappmark för en vecka sedan och jag behövde stryka på mig myggmedel bara en gång, säger Janzon.

FAKTA

Fäbromsen blir 2 cm lång

Bromsar är stora flugor som förekommer i hela världen. Det finns cirka 4 000 arter, varav 45 i Sverige.

Hos honorna är mundelarna omvandlade till bladlika stiletter, och med dem biter de hål på huden hos däggdjur. Betten är därför smärtsamma. Bromsarna kan överföra harpest mellan djur och från djur till människor.

Fäbromsen, eller fäflugan, är cirka 20 millimeter lång. Den förekommer i Götaland och Svealand.

Källa: NE (TT)