Ökänd knarkkung fast efter tio års jakt

Hade peruk när han greps

Foto: Tania Dumas
Amerikansk drogpolis för bort knarkkungen Jose Figueroa Agosto efter helgens gripande.
NYHETER

En av historiens värsta knarksmugglare har åkt fast.

Jose Figueroa Agosto – även kallad Karibiens Pablo Escobar – greps i går efter en kortare jakt i Puerto Rico.

Som förklädnad hade han en peruk på huvudet.

Den 45-årige Agosto har varit på rymmen i över tio år. Polisen har vid flera tillfällen nosat honom i nacken, men varje gång har Agosto lyckats komma undan i sista sekunden.

I går tog emellertid Agostos tur slut. Han greps efter att polisen sett honom köra bil genom Puerto Ricos huvudstad San Juan.

Hade peruk

När han upptäckte att han var förföljd försökte han fly till fots, men fångades snabbt in av den lokala polisen i samarbete med amerikanska specialpoliser.

När han greps hade han en långhårig peruk på sig som förklädnad, enligt BBC.

Agosto misstänks vara ledaren bakom en enorm organisation som smugglar knark från Colombia till USA.

– Vi har arresterat en av de värsta knarksmugglarna i historien, säger polischefen Jose Sancha till Daily Mail.

Rymde 1999

Polisen har jagat Agosto sedan 1999, då han rymde från ett fängelse efter att ha visat en förfalskat frigivningsdokument för fängelsevakterna. Han hade då avtjänat fyra år av ett 209-årigt fängelsestraff för att ha mördat en en man som ska ha stulit en last kokain.

Vid ett tillfälle var han nära att gripas men lyckades springa ifrån polisen. Vid ett annat blev han faktiskt tagen för narkotikabrott, men släpptes eftersom han använde falsk identitet och polisen inte lyckades fastställa vem han egentligen var.

Söndagens gripande är en stor framgång för myndigheterna både i Puerto Rico och i USA, men kan leda till en våldsam maktkamp i den undre världen.

– Den här killen var den store ledaren i sin organisation. Och varje gång en boss åker fast så kan de andra börja slåss inbördes för att ta kontrollen, säger den amerikanske specialagenten Javier Pena till Daily Mail.