Inget burkaförbud i Spanien

NYHETER

Det blir inget förbud mot burka och nikab i Spanien.

På tisdagskvällen röstade det spanska parlamentet ner ett sådant förslag med röstsiffrorna 183 mot 162.

Förslaget gick ut på att det skulle bli förbjudet för kvinnor att täcka sina ansikten offentligt, och kom från det största oppositionspartiet Partido Popular.

Motiveringen var att det skulle stärka kvinnors rättigheter. Kritiker har invänt att det är ett väldigt begränsat problem och att hela debatten spär på främlingsfientlighet.

Finns lokala förbud

Det regerande socialdemokratiska partiet röstade emot förslaget. Partiet tror att ett sådant förbud skulle leda till att kvinnor som bär burka tvingas stanna inomhus för att inte bryta mot lagen.

– Vi vill undvika att sätta kvinnor som lever i sådana situationer i ett slags dubbelt fängelse, säger socialdemokraten Eduardo Madina till AP.

En handfull spanska städer har redan infört lokala förbud mot burka och nikab i kommunala byggnader, bland annat Barcelona.

Debatteras i Europa

Av Spaniens 47 miljoner invånare är cirka en miljon muslimer. De flesta kommer från nordvästra Afrika där heltäckande huvuddukar är ovanligt.

Förbud mot burka debatteras för närvarande i flera Europeiska länder.

I förra veckan godkände det franska parlamentet ett förbud mot burka och nikab på offentliga platser. Förbudet måste dock passera den franska senaten innan det kan träda i kraft.

Samma situation råder i Belgien där parlamentets underhus – men inte överhus – har godkänt ett förbud mot heltäckande huvuddukar.

Liknande förslag debatteras också i Holland och Norge.

Syrien införde nyligen ett förbud mot burka och nikab på landets universitet.