Bevakad – dygnet runt

Polisen: Brinner det vill vi veta var Ulf är

1 av 3
”De stressar mig” När Aftonbladet träffade den misstänkte gryningspyromanen Ulf, 46, i Ystad bevakades han av två civilklädda poliser. Polisen har bestämt att ha ständig bevakning på honom. ”De hetsar, stressar och provocerar mig”, säger Ulf.
NYHETER

YSTAD. Misstänkte gryningspyromanen Ulf, 46, är en fri man igen.

Och det innebär nya stora kostnader för polisen – som bevakar honom dygnet runt.

– Om det brinner vill vi veta var han finns, säger Anders Tellsing, chef för polisen på Österlen.

Som fri man rör sig Ulf mycket i centrala Ystad. De flesta vet vem han är, många uppskattar inte hans närvaro. Han sprider oro.

Var han än befinner sig har han två civila poliser i sin omedelbara närhet.

– De hetsar, stressar och provocerar mig, säger Ulf.

– Deras ambition är att få mig inlåst igen så fort som möjligt.

När han släpptes ur häktet i förrgår var det för att polisens tekniska bevis inte räckte för att binda honom vid två bränder i Hammenhög i mitten av maj.

– Han är fortfarande misstänkt. Vi har massor av annat material som vi nu ska bearbeta, säger spaningsledare Dan Granvik.

Många fiender

Att Ulf misstänks för att ha anlagt otaliga bränder har gett honom många fiender.

– Vreden mot honom är stor, inte minst på orter där det brunnit, säger närpolischef Anders Tellsing, som varit med om att fatta beslutet om att Ulf ska bevakas.

– Bevakningen är ett sätt att förebygga brott mot miljö och person. Bevakningen kan behövas för hans egen del. Men det är också viktigt att det inte börjar brinna igen.

Redan innan bränderna i Hammenhög hade polisen bevakning av Ulf. Men den 12 maj lyckades han lura av sig poliserna. Samma natt brann det två gånger.

Försvinner lätt

– Han är en mästare på att kunna försvinna. Men nu har vi en helt synlig bevakning av honom. Han vet att vi är där. Det primära för oss är att hela tiden veta var han befinner sig, säger Anders Tellsing.

Är det rimligt att ha dygnet runt-bevakning av en enskild människa? Han är ju aldrig dömd för mordbrand.

– Han är misstänkt för flera stycken och tidigare dömd för försök till mordbrand. Och vi vill inte att det ska börja brinna igen. Bevakningen är en förebyggande åtgärd.

Det måste bli dyrt att under lång tid alltid ha två personer i hans närhet?

– Det kostar framför allt resurser i hela vår organisation. Men det är ett val vi gjort. Den ekonomiska kostnaden är svår att överblicka, men man får sätta den i relation till värden som försvinner när kulturbyggnader totalförstörs av brand.

FAKTA

Gärningsmanna- profilexperten Ulf Åsgård svarar på frågor.

”En stackare som hamnat snett i livet”

Vad kan man utläsa i artikeln av den misstänkte gryningspyromanens inställning till polisen?

– Det kan varje läsare se själv. Han hatar dem.

Vad krävs för slags människa för att kunna tiga sig igenom förhör i 67 dagar?

– Motivation för att inte åka dit. Om man inte har något som helst intresse av att avbörda sig eller prata ut är det nog många som klarar av det.

Vad får du för bild av Ulf av att läsa artikeln?

– Jag har en bild av honom tidigare, efter att ha pratat med olika poliser i det här ärendet i omgångar. Det är en stackare som har hamnat snett i livet.

Tror du att han är skyldig?

– Jag vet att han är dömd för eldsanläggelser några gånger tidigare och sett ur den synvinkeln är det inte omöjligt att han även har begått de här brotten, för de sker ofta

i serier. Det bör heller rimligen inte vara en slump att han befinner sig i närheten av bränderna, men någon klar uppfattning om hans gärningsmannaskap kan jag inte ha.

Vad utmärker en pyroman?

– Det finns flera olika typer av pyromaner, men när vi pratar om pyroman i allmänhet handlar det om folk som får en lustupplevelse av att anlägga eld. Sedan finns de de som anlägger eld som en slags hämnd och de som gör det för att skapa uppmärksamhet kring sig själva.

Hur botar man en pyroman?

– Tiden är ett sätt. En annan verksam faktor är att man blir fri från sitt missbruk, för många av dem är faktiskt alkoholmissbrukare. Kan man

bara hjälpa dem med det kan man komma ganska långt.