Nu attackerar hon FN:s boss

Inga-Britt Ahlenius om Ban Ki-moons agerande: Förkastligt och pinsamt

1 av 3
Ban Ki-moon.
NYHETER

Hon blev känd för svenskarna genom bråket med Bosse Ringholm.

Nu vet även resten av världen vem Inga-Britt Ahlenius, 71, är.

I en explosiv rapport anklagar hon generalsekreterare Ban Ki-moon för att driva FN i förfall.

Inga-Britt Ahlenius avgick i fredags från sin tjänst som chef för FN:s internrevisionsenhet.

Men innan dess skrev hon den 50 sidor långa rapporten. Och hon skräder inte orden i sin attack mot generalsekreteraren:

”Ditt agerande är inte bara beklagligt, utan allvarligt förkastligt ... Dina åtgärder är utan motstycke och enligt min mening allvarligt pinsamma”, skriver hon i rapporten som publicerats i Washington Post.

Får medhåll

Inga-Britt Ahlenius beskyller också Ban Ki-moon och hans sekretariat för att ha drivit organisationen till ruinens brant.

Bland annat syftar hon på att Ban Ki-moon ska ha undergrävt hennes roll som chef för internrevisionsenheten och hindrat henne från att anställa personer till lediga tjänster.

”Jag beklagar att säga att sekretariatet nu är i en process av förfall”, skriver hon.

Ahlenius får medhåll från republikanen Ileana Ros-Lehtinen i Florida, medlem i utskottet för utrikesfrågor som kräver att FN gör mer för att bekämpa korruptionen – annars riskerar organisationen att förlora sitt ekonomiska stöd.

”Den gryta av korruption, misskötsel och slarv som länge plågat FN har nått en kokpunkt. Det är ännu tydligare att de amerikanska skattebetalarnas pengar som fraktas i väg till FN kommer att fortsätta att

sugas in i ett svart hål om inte ordentliga reformer genomförs”, sa Lehtinen i ett uttalande i går, enligt AP.

”Felaktiga fakta”

Men generalsekreterarens rådgivare Vijay Nambiar tillbakavisar Ahlenius

kritik och menar dessutom att flera uppgifter i rapporten är felaktiga. I ett brev som Washington Post tagit del av skriver han:

”En titt på hans förteckning visar att generalsekreterare Ban har bidragit med ett verkligt visionärt ledarskap i viktiga frågor från klimatförändringar till utveckling för kvinnors frigörelse”.

Han fortsätter:

”Det är beklagligt att konstatera att många relevanta fakta förbisetts eller återgetts felaktigt”.

Aftonbladet var i går kväll i kontakt med Inga-Britt Ahlenius som avböjde att kommentera rapporten.

FAKTA

Detta är Ahlenius

Ahlenius fick stor uppmärksamhet i svenska medier 1999 när hon hamnade i bråk med dåvarande finansministern Bosse Ringholm (S) om sitt jobb som generaldirektör på Riksrevisionsverket.

Hon ville ha förlängd anställning, men Ringholm vägrade. Bråket urartade då en vän till Ahlenius spelade in ett meddelande på hennes telefonsvarare och låtsades vara finansministern.

Ahlenius hann offentliggöra meddelandet och Ringholm argt tvingas avbryta en USA-resa innan den falske Ringholm gav sig tillkänna.

I samband med bråket hade även Ringholm sin famösa presskonferens där han upprepade samma fras – ”Hon har uttryckt intresse för ett annat uppdrag” – ett tjugotal gånger, vad än journalisterna frågade.

Inga-Britt Ahlenius fick några dagar senare besked om att hon måste avgå.

Ahlenius har också lett en utredning om misstankar om korruption och nepotism inom EU-kommissionen, ledd av Jacques Santer, som därefter tvingades avgå år 1999.

Hon har sedan 2005 haft uppdraget som chef för FN:s internrevision. Innan dess var hon mellan 2003 och 2005 riksrevisor i Kosovo.