Boeing nära krocka över Östersund

”Ovanligt och väldigt allvarsamt”

Foto: Finnair
Boeing 757 från Finnair.
NYHETER

SAS-planet var på väg från Narvik till Oslo.

Finnair-planet kom från Toronto till Helsingfors.

11 000 meter över Östersund möttes de två Boeingplanen i luften den 2 juli – mindre än 300 meter från varandra.

Foto: Knut Lvstuhagen/SAS Group
Boeing 737 från SAS.

Det kunde ha slutat med fullkomlig katastrof.

Två passagerarflygplan, en Boeing 737 från SAS och en Boeing 757 från Finnair, möttes på samma höjd i luftrummet, cirka 11 000 meter över Östersund.

”Fick direkta order”

– Det jag i nuläget vet är att planen möttes på samma höjd och inte tillräckligt åtskiljda, det vill säga mindre än 300 meter ifrån varandra. En av dem fick direkta order om att ändra på höjden men det var för sent. I vanliga fall varnas planen väldigt tidigt. Allt går också bra om man följer instruktionerna men här verkar man inte ha vidtagit alla åtgärder, säger Carl-Erik Nilsson, tidigare flygledare och numera verksam på Luftfartsverkets säkerhetsavdelning till Länstidningen i Östersund.

Utredning inledd

Men exakt hur nära det var att de båda planen kolliderade säger han inte.

– Nej, det kan jag inte uttala mig om i dagsläget. Det får utredningen visa, säger Carl-Erik Nilsson till Länstidningen.

SAS-planet var på väg från Narvik till Oslo och Finnair-planet hade åkt från Toronto med destination Helsingfors. Incidenten utreds av Statens haverikommission tillsammans med luftfartsmyndigheten LFV.

– Dom har redan börjat intervjua folk. Sedan handlar det ju om att samla in data; radar och kommunikationsdata, säger Carl-Erik Nilsson till Länstidningen.

”Ovanligt och allvarsamt”

Boeing 737 tar runt 130 passagerare, en 757 cirka 280.

– Är planen mindre än 300 meter ifrån varandra, så är det väldigt allvarsamt. Det går ju i sådana höga hastigheter. Det här är ovanligt, säger Martin Öhman, ordförande i Pilotföreningens flygsäkerhetskommitté och själv pilot, till tidningen.