Mobilen kan bli dyrare

Förslag på ny avgift

NYHETER

Mobiltelefoner kan bli några hundralappar dyrare i framtiden.

Upphovsrättsbranschen vill införa en avgift på musikmobiler, precis som det finns på mp3-spelare.

Den som köper en inspelningsbar cd-skiva eller mp3-spelare betalar i dag en avgift som kallas privatkopieringsersättning. Pengarna går till musiker och andra upphovsrättsinnehavare som ersättning för de kopior på exempelvis musik som konsumenten förväntas göra.

På mobiltelefoner finns ingen sådan avgift, trots att de i många fall marknadsförs som lika bra musikspelare som en mp3-spelare. Det vill upphovsrättsföreningen Copyswede ändra på.

Olika regler i dag

– Vi tycker att det är rimligt. Har man en ordning som säger att mp3-spelare är avgiftsbelagda så blir det orättvist att det inte är så när mp3-spelaren sitter i en telefon, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede.

Han säger att upphovsrättslagen tillåter maximalt 4 kronor i avgift per gigabyte lagringsutrymme. En telefon med 32 gigabytes minne skulle då bli 128 kronor dyrare.

– Samtidigt förstår vi ju att man använder en telefon till annat, som att lagra bilder och liknande. Och enligt lagen går det att förhandla ner avgiften. Jag vill egentligen inte spekulera men kan tänka mig att det landar på någonstans mellan en och två kronor per gigabyte, säger han.

”Det är inte rimligt”

Mats Holme, vd på Mobiltelebranschen, vill inte ha någon ny avgift.

– Det står tydligt i lagens förarbeten att multifunktionsprodukter inte ska omfattas, och mobiltelefoner använder man i första hand för kommunikation, säger han.

Han håller inte med om att det skulle vara orättvist med avgifter på mp3-spelare men inte på mobiler med mp3-spelare.

– Mobiltelefoner används väldigt olika av olika personer. Då är det bättre att ersättningen är i det skede där man köper musiken.

– Mycket av den musik som finns i mobiler kommer genom musiktjänster från operatörer och tillverkare, och i de tjänsterna är upphovsrättsmännen redan ersatta. Då är det inte rimligt att man inte betalar igen, säger Mats Holme.

Han välkomnar dock en förändring av lagstiftningen så att den blir ”teknikneutral och förutsägbar”.

Justitiedepartementet har tidigare lovat en översyn av lagen, men den har ännu inte blivit av. Samtidigt förs diskussioner på EU-nivå om gemensamma regler.

FAKTA

Så fungerar avgiften

Privatkopieringsersättning är en avgift på inspelningsbara medier som cd-skivor och mp3-spelare.

Avgiften regleras i upphovsrättslagen och betalas av tillverkare och importörer, men hamnar i slutändan på prislappen i affären.

Pengarna går via paraplyföreningen Copyswede till upphovsrättsinnehavare som ersättning för kopior för privat bruk (som är tillåtet att tillverka).

Den totala ersättningen som kommer in till Copyswede på det här sättet har nästan halverats från 2007 (cirka 200 miljoner) till 2009 (drygt 100 miljoner).

Avgiften är olika beroende på medium. Till exempel:

CD-R-skiva: 0,60 kronor

CD-RW-skiva: 0,95 kronor

DVD-R-skiva: 2,65 kronor

DVD-RW-skiva: 4,24 kronor

Mp3-spelare 50-80 gb: 175 kronor

Mp3-spelare 81-160 gb: 225 kronor

Mp3-spelare 161-25 gb: 250 kronor

Mp3-spelare över 250 gb: 300 kronor.

För analoga kassetter är avgiften 2,5 öre per minut.

Källa: Copyswede