Svenskar strandsatta under fransk flygstrejk

Varannan avgång inställd från flygplatsen Orly

FOTO: AFP
NYHETER

Flera svenskar sitter fast på franska flygplatser utan besked om när de kommer iväg.

– Det är besvärligt att inte få veta, säger resenären Jan Holmbäck.

Mitt under semestern kommer den tredje franska flygstrejken för i år. Strejken är en protest mot planerna på en ny gemensam flygledning för flera europeiska länder. Strejken beräknas pågå till i morgon bitti, enligt BBC News. De inställda avgångarna gäller framförallt inrikesavgångar och kortare utrikesflygningar.

Får inga klara besked

Jan Holmbäck ska flyga med Norwegian från Orlyflygplatsen utanför Paris till Köpenhamn i morgon, men får inga besked från flygbolaget om avgången blir av. Han har dessutom just brutit foten och behöver ta sig hem så fort som möjligt.

– Det är besvärligt att inte få veta. Men det här är ju strejkernas hemland, säger han.

Arlanda påverkas lindrigt

På Arlanda har man ännu inte sett några konsekvenser av strejken.

– Det borde inte ha så stor påverkan på trafiken till och från Arlanda. Det kan blir någon enstaka försening och något inställt flyg, säger Anders Bredfell, informationschef.

Varannan Orlyflight inställd

De flesta franska flygplatser drabbas av strejken, enligt BBC News. Vid Charles de Gaulle, landets största flygplats, är var femte flight inställd under onsdagen. Vid Paris Orly är hälften av flighterna inställda.

– Vi dras med förseningar på alla våra destinationer. Men det rör sig bara om mellan en halvtimme till en och en halv timme, säger Åsa Larsson, pressansvarig Norwegian.

Planerna på en ny, gemensam flygledning för europeiska länder har fått de franska flygledarna att befara nedskärningar på tjänster och förmåner.