Sverige ber Norge om bistånd till hemlösa

Stockholms stadsmission önskar 300 miljoner kronor

NYHETER

"Hjälp oss, Norge!"

Stockholms stadsmission vädjar till Norges statsminister för att kunna ge hemlösa svenskar tak över huvudet – och ber om 300 miljoner kronor i bistånd.

– Det är ju uppenbart att regeringen inte kan bevilja pengar till det här, men vi kan förstå varför man vill genomföra en sådan här demonstration, säger Martin Kolberg, biträdande gruppledare i stortinget, till Aftonbladet.

Foto: Foto: SCANPIX

Brevet var adresserat till Norges statsminister Jens Stoltenberg, ledare för Arbeiderpartiet.

De 300 miljoner kronorna skulle enligt Stockholms stadsmission gå till de mest akuta problemen för Stockholms läns 5 000 hemlösa.

Har framgångsrikt projekt

Anledningen till att man vände sig just till Norge är att de kommit längre i sitt arbete för hemlösa.

– Norge har påbörjat ”Projektet Bostad” först, som är en modell mot hemlöshet som man också med framgång har i USA. Vi vill att man börjar med projektet här också, att man faktiskt gör något och inte bara pratar om det, säger Yvonne Borg.

Men från Norges sida är det inte aktuellt att bistå Sverige.

– Vi vill ju naturligtvis inte ge några pengar till stadsmissionen i Sverige. Men vi som representerar ett stabilt Socialdemokratiskt styre i Norge kan förstå bakgrunden till en sådan här demonstration och att man då vänder sig till oss, säger Martin Kolberg.

Vill väcka diskussion

En reklamfilm där tittaren får se när brevet postas sänds redan i svensk reklam-tv. Syftet med tilltaget är förstås att väcka diskussion.

– Det är viktigt att få igång debatten och än så länge har reaktionen varit positiv. Man har börjat prata om den här frågan i både Norge och Sverige och vi hoppas att man får upp ögonen för att problemen med hemlöshet finns runt hörnet, säger Yvonne Borg.

Hon fortsätter:

– Både Sverige och Norge är rika länder, ska man verkligen behöva ha sådan här problematik i våra länder? Det har blivit en tyst acceptans, vi behöver en diskussion om vad som egentligen är problemet.