”De vill göra annat när de är lediga”

Rut-avdraget har satt rejäl fart på nya typer av hushållsnära tjänster

NYHETER

En professionell kock till 40-årskalaset eller en egen trädgårdsmästare för en dag.

Rut-avdraget gäller alla typer av hushållsnära tjänster och tillväxten i tjänstesektorn har fullkomligt exploderat det senaste åren.

– Jag startade mitt företag för tre år sedan efter att avdraget införts, säger trädgårdsfixaren Monica Olsson.

I den egna firman Trädgårdsarrangören på Gotland utför hon de flesta typer av trädgårdsskötsel både åt företag och privatpersoner. Varje månad får Monica Olsson minst ett tiotal förfrågningar från folk som vill utnyttja rut-avdraget för hennes tjänster.

”Inga kunder utan avdrag”

– Jag är säker på att flera av mina kunder inte skulle anlita mig om inte avdraget fanns, säger Monica Olsson och berättar att kunderna framförallt är välbeställda personer som jobbar mycket och pensionärer med stora trädgårdar som de inte orkar sköta själv.

– De som har gott om pengar köper ju egentligen tiden. De kan göra arbetet själva men vill ägna sig åt annat när de är lediga, säger Monica Olsson.

Mönstret är detsamma i hela Sverige. Det är framförallt människor med hög inkomst och boende i storstäder som drar av för hushållsnära tjänster.

I Danderyds kommun som är Sveriges rikaste sett till medelinkomsten bland kommuninvånarna har 8,4 procent använt sig av rut-avdraget under det senaste året. Nästa vanligast är rutavdraget i Lidingö kommun där 6,5 procent av invånarna använts sig av avdraget.

Kvarts miljon har köpt tjänster

I Åsele kommun i Västerbotten, en av de svenska kommuner som har lägst medelinkomst bland invånarna, har endast 0,7 procent använt rut-avdraget.

Att många nu fått upp ögonen för flera nya tjänster som går att utnyttja rut-avdraget till har gjort att tjänstesektorn exploderat. Enligt nyligen publicerad statistik från Skatteverket har antalet firmor i branschen ökat från knappt 5000 våren 2008 till omkring 11 400 idag.

Totalt har nästan 240 000 personer köpt hushållsnära tjänster under det senaste året.